Gęś pieczona z knedlami
Gęsina powróciła ostatnio na polskie stoły. Oto przepis na przepyszną gęś pieczoną z knedlami.
- Claudia
Porcja: 418 kcal
Przygotowanie: 45 minut
Na 6 porcji
- gęś
- łyżeczka suszonego estragonu
- 400 g winnych jabłek
- 2 czerstwe kajzerki
- szklanka mleka
- szalotka
- łyżka masła
- 3 łyżki posiekanej natki
- 3 jajka
- 4 łyżki bułki tartej
- sól
- pieprz
Gęś umyć, osuszyć i natrzeć ze wszystkich stron solą, pieprzem i estragonem. Jabłka umyć, obrać, przekroić na pół, po usunięciu gniazd nasiennych włożyć do środka gęsi. Gęś umieścić w brytfance, zalać 500 ml wrzącej wody i piec 3 godziny w 180°C. W trakcie pieczenia gęś polewać wytworzonym płynem. Przez ostatnie 20 minut pieczenia temperaturę zwiększyć do 220°C, aby skórka się zrumieniła.
Kajzerki pokruszyć. Zalać gorącym mlekiem. Odstawić na 10 minut. Szalotkę obrać i posiekać. Zeszklić na maśle. Wymieszać z natką, jajkami i napęczniałą w mleku kajzerką. Dodać bułkę tartą i sól oraz pieprz do smaku. Odstawić na 30 minut. z bułczanego ciasta formować kulki wielkości piłki do golfa. Gotować je 15–20 minut w gorącej wodzie lub bulionie. Gęś pokroić na kawałki. Podawać z knedlami i czerwoną kapustą.