Gęś pieczona z czerwoną kapustą
Gęś jest pyszna i świetnie sprawdzi się jako niedzielny obiad! A nasz przepis bardzo prosty!
- kobieta.pl
Składniki:
- młoda gęś
- sól i pieprz
- 2 jabłka
- 1kg czerwonej kapusty
- majeranek
- masło - 3 łyżki
- cebulka
- kieliszek wina
- łyżka cukru
- łyżka octu
Umytą i oprawioną gęś nacieramy sola i pieprzem, do środka wkładamy pocięte na kawałki jabłka, majeranek i małą łyżeczkę masła. Kładziemy do formy ceramicznej do zapiekania, podlewamy odrobiną wody i pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 220 stopni przez około godzinę. Po tym czasie gęś przewracamy na druga stronę i pieczemy w 180 stopniach przez kolejną godzinę. Od czasu do czasu polewamy gęś sosem spod pieczeni - tak by skórka zupełnie nie wyschła.
Kapustę myjemy, kroimy. W rondlu topimy masło, smażymy na nim obraną i posiekana cebulę, po chwili dodajemy kapustę, pół szklanki wody i kieliszek wina. Wszystko doprawiamy solą i pieprzem. Na koniec dodajemy cukier i ocet. Gotowanie kapusty zajmie około godziny, płyny powinny się ładnie wchłonąć. Gęś podajemy w towarzystwie kapusty. Smacznego!