Reklama

Składniki:

Reklama
  • młoda gęś
  • sól i pieprz
  • 2 jabłka
  • 1kg czerwonej kapusty
  • majeranek
  • masło - 3 łyżki
  • cebulka
  • kieliszek wina
  • łyżka cukru
  • łyżka octu
Reklama

Umytą i oprawioną gęś nacieramy sola i pieprzem, do środka wkładamy pocięte na kawałki jabłka, majeranek i małą łyżeczkę masła. Kładziemy do formy ceramicznej do zapiekania, podlewamy odrobiną wody i pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 220 stopni przez około godzinę. Po tym czasie gęś przewracamy na druga stronę i pieczemy w 180 stopniach przez kolejną godzinę. Od czasu do czasu polewamy gęś sosem spod pieczeni - tak by skórka zupełnie nie wyschła.
Kapustę myjemy, kroimy. W rondlu topimy masło, smażymy na nim obraną i posiekana cebulę, po chwili dodajemy kapustę, pół szklanki wody i kieliszek wina. Wszystko doprawiamy solą i pieprzem. Na koniec dodajemy cukier i ocet. Gotowanie kapusty zajmie około godziny, płyny powinny się ładnie wchłonąć. Gęś podajemy w towarzystwie kapusty. Smacznego!

Reklama
Reklama
Reklama