Gdy jakość ma znaczenie
Warto zadbać o kreowanie dobrych nawyków żywieniowych, włączając do swego codziennego menu wieprzowinę PQS. Jej wyśmienity smak przekona nawet najbardziej wymagających!
W zdrowej kuchni rodzaj oraz ilość spożywanych pokarmów nie mogą być przypadkowe. Prawidłowo skonstruowana dieta, uwzględniająca białko zwierzęce, pozwala na zachowanie równowagi hormonalnej, dobrej kondycji i… szczupłej figury. Warto się o tym przekonać, sięgając po wieprzowinę oznaczoną charakterystycznym błękitnym logo Pork Quality System. Mamy wówczas pewność, że wybraliśmy produkt o wysokich wartościach odżywczych, kruchy i soczysty, o jednolitej, różowo-czerwonej barwie i zapachu właściwym dla świeżego mięsa. Niewielka zawartość tłuszczu w mięsie PQS sprawia, że jest ono lekkostrawne i mniej kaloryczne, gwarantując przy tym dostarczenie naszemu organizmowi energii niezbędnej w codziennym funkcjonowaniu.
Czym jest PQS?
System Jakości Wieprzowiny PQS jest jednym z nielicznych kompleksowych programów wytwarzania wysokiej jakości mięsa. Wśród jego najważniejszych założeń znajdują się m.in. precyzyjnie określone normy hodowli i produkcji oraz zachowanie zasad dobrostanu zwierząt i poszanowanie środowiska naturalnego. Mięso opatrzone certyfikatem Pork Quality System charakteryzuje się powtarzalną wysoką jakością, weryfikowaną podczas regularnych, dwuetapowych kontroli.
O wyjątkowych walorach wieprzowiny oznaczonej logo Pork Quality System najlepiej jest przekonać się osobiście, w kuchni!
Szynka PQS z tymiankiem i jałowcem
Składniki:
· 1 kg szynki PQS
· 1 cebula
· owoce jałowca
· majeranek, kilka gałązek tymianku
· 1 kieliszek czerwonego wytrawnego wina
· kilka ząbków czosnku
· olej rzepakowy
· sól morska, pieprz
Przygotowanie:
Szynkę PQS nadziać posiekanym czosnkiem, obtoczyć solą morską, pieprzem, majerankiem i rozgniecionymi w moździerzu owocami jałowca. Związać sznurkiem kuchennym i polać olejem rzepakowym, odstawić na 2-3 godz. w chłodne miejsce. Następnie obsmażyć na patelni, przełożyć do naczynia żaroodpornego i ostudzić. Dodać tymianek, cebulę pokrojoną w piórka i zalać czerwonym winem. Piec przez około 1,5 godz. w piekarniku nagrzanym do 180-200°C.
Kampania jest finansowana ze środków Funduszu Promocji Mięsa Wieprzowego
Chcesz wiedzieć więcej? Skorzystaj z porad i przepisów na pyszne dania z wieprzowiny PQS!
www.wieprzowinapqs.pl