Reklama
  • duże udko kurczaka
  • 1/2 pęczka włoszczyzny
  • liść laurowy
  • kilka ziaren pieprzu
  • 2 łyżeczki żelatyny
  • 1/2 paczki zielonego groszku (mrożonka)
  • pęczek natki pietruszki
  • 1/2 czerwonej papryki
  • sól, pieprz
Reklama

Udko kurczaka umyj, zalej dwiema szklankami wody, zagotuj, zszumuj. Włoszczyznę obierz, umyj, dodaj do garnka. Włóż listek laurowy, ziarna pieprzu, posól. Ugotuj rosół. Wyjmij mięso, zdejmij skórę, oddziel od kości, ostudź i pokrój w kostkę. Przecedź rosół, odłóż marchewkę, pokrój ją na półplasterki. Żelatynę namocz w 2 łyżkach zimnej wody. Po 15 minutach, gdy napęcznieje, rozpuść ją we wrzącym rosole. Przecedź i ostudź. Groszek (bez rozmrażania) ugotuj w osolonym wrzątku. Odcedź i ostudź. Natkę umyj i posiekaj listki. Na dno filiżanek wlej po łyżce galarety, ułóż dekorację z groszku i natki, zastudź, a następnie układaj kolejno: mięso, marchewkę, groszek, natkę. Każdą warstwę zalewaj porcją krzepnącej galarety. Wstaw do lodówki, aby stężała całkowicie. Podawaj z chrzanem lub sosem majonezowym.

Reklama
Reklama
Reklama