Reklama

SKŁADNIKI NA 6 PORCJI

Reklama
  • 1 pstrąg
  • 25 dag mrożonych krewetek
  • 1 l bulionu warzywnego
  • 1/2 pęczka posiekanej natki
  • cytryna
  • 2 łyżki żelatyny
  • puszka zielonego groszku
  • pęczek brokułów
  • 3 jajka
  • majonez (w tubie)
  • 3 marchewki
  • białko i ocet
  • sól, biały pieprz
Reklama

Żelatynę namoczyć. Do wrzącego bulionu włożyć krewetki i sprawioną rybę, gotować ok. 10 min. Wyjąć, rybę pokroić na kawałki. Wywar sklarować wbijając białko z odrobiną octu. Przecedzić, doprawić, dodać żelatynę, dokładnie wymieszać.
Jajka ugotować, pokroić w talarki. Brokuły ugotować, podzielić na różyczki. Marchewkę ugotować, pokroić w krążki.
Na spód misy wylać cienką warstwę wywaru. Gdy zastygnie, wycisnąć wzór z majonezu, po czym ułożyć kolejno warstwy: jajka, marchewki, natki, pstrąga, groszku, krewetek, marchewki, majonezu, pstrąga, brokułów, krewetek i jajka.
Całość delikatnie zalać wywarem. Wstawić do lodówki na godzinę do zastygnięcia. Galaretę wyłożyć na półmisek, odwracając naczynie. Pokroić, ew. przystroić ósemkami cytryny.

Reklama
Reklama
Reklama