Galaretka z krewetkami
Przygotowanie: 45 minut
Oczekiwanie: 1 godzina 30 minut
Porcja: 280 kcal
- Moje Gotowanie
SKŁADNIKI NA 6 PORCJI
- 1 pstrąg
- 25 dag mrożonych krewetek
- 1 l bulionu warzywnego
- 1/2 pęczka posiekanej natki
- cytryna
- 2 łyżki żelatyny
- puszka zielonego groszku
- pęczek brokułów
- 3 jajka
- majonez (w tubie)
- 3 marchewki
- białko i ocet
- sól, biały pieprz
Żelatynę namoczyć. Do wrzącego bulionu włożyć krewetki i sprawioną rybę, gotować ok. 10 min. Wyjąć, rybę pokroić na kawałki. Wywar sklarować wbijając białko z odrobiną octu. Przecedzić, doprawić, dodać żelatynę, dokładnie wymieszać.
Jajka ugotować, pokroić w talarki. Brokuły ugotować, podzielić na różyczki. Marchewkę ugotować, pokroić w krążki.
Na spód misy wylać cienką warstwę wywaru. Gdy zastygnie, wycisnąć wzór z majonezu, po czym ułożyć kolejno warstwy: jajka, marchewki, natki, pstrąga, groszku, krewetek, marchewki, majonezu, pstrąga, brokułów, krewetek i jajka.
Całość delikatnie zalać wywarem. Wstawić do lodówki na godzinę do zastygnięcia. Galaretę wyłożyć na półmisek, odwracając naczynie. Pokroić, ew. przystroić ósemkami cytryny.