Galantyna z indyka
Przygotowanie: 35 minut
Oczekiwanie: 3 godziny
Gotowanie: 2 godziny
Porcja: 505 kcal
Składniki na 12 porcji

- Moje Gotowanie
● indyk (ok. 3 kg)
● 2 łyżeczki (1 dag) żelatyny
● szklanka malagi (lub innego wina deserowego)
● włoszczyzna
● 5 dag suszonych grzybów
FARSZ:
● 30 dag cielęciny
● 30 dag wątróbki cielęcej lub drobiowej
● 20 dag boczku wędzonego
● bułka
● 5 dag pistacji lub orzechów laskowych
● pęczek natki pietruszki
● 3 jajka
● sól, pieprz
Indyka przekroić wzdłuż grzebietu, mięso odciąć od korpusu i kości ud, nie uszkadzając skóry. Odciąć skrzydełka w drugim stawie. Płat mięsa rozłożyć, wyrównać nożem brzegi (kawałki mięsa odłożyć), formując prostokąt.
Z kości, włoszczyzny i umytych namoczonych grzybów ugotować wywar i przecedzić. W wywarze namoczyć bułkę i zmielić z odciętymi kawałkami indyka, cielęciną, wątróbką i wędzonym boczkiem.
Grzyby osączyć, posiekać. Jajka ugotować na twardo i posiekać. Natkę umyć, otrząsnąć i posiekać. Orzechy posiekać. Wszystko dokładnie wymieszać z mieloną masą mięsno-wątróbkową, przyprawić solą oraz pieprzem.
Płat mięsa posmarować farszem, zrolować, zawinąć w płótno i związać bawełnianą nitką. Włożyć do wrzącego wywaru i gotować przez 1 i 1/2 godziny. Ostudzić w wywarze. Wyjąć, przycisnąć obciążoną deską i odstawić na 3 godziny.
Wywar odparować do objętości 250 ml, wlać malagę i żelatynę namoczoną w 2 łyżkach zimnej wody. Wymieszać, raz zagotować, ostudzić. Połowę wylać na dno półmiska. Galantynę odwinąć z płótna, pokroić na plastry. Ułożyć na zastudzonej galarecie. Pokryć pozostałą stygnącą galaretą.
Polecane
Wielkanocne menu Magdy Gessler. Złote rady i przepisy na dania wielkanocne, które goszczą na stole restauratorki. Jest pysznie!
„Szwagierka działała na mnie hipnotyzująco. Żałuję, że nie skorzystałem z okazji, bo miałbym z nią lepiej niż z żoną”
„Mój mąż to z zawodu kanapowiec, a z zamiłowania bałaganiarz. Mam na niego sprytny plan z teściową w roli głównej”
„Zakochałem się w dziewczynie z gór, ale jej tatuś nie chciał zięcia z miasta. Wieśniak z ciupagą mnie nie przegoni”
„Mąż brykał z panienkami, a potem wracał z podkulonym ogonem. Myślałam, że to z miłości, a darmozjad liczył na coś innego”
„Jednego z tatuśków z wywiadówki zaprowadziłam prosto do mojej sypialni. Nauczę go języka miłości”
„Mąż nie odebrał mnie z porodówki, bo zgłębiał tajniki prokreacji z kochanką. Nakryłam łajdaka z dzieckiem na ręku”
„Gdy z ogródka zniknęły petunie, myślałam, że to sprawka smarkaczy z osiedla. Prawda boleśnie otworzyła mi oczy”
„Żona figlowała z kochankiem za moje pieniądze. Zaniemówiłem, gdy zobaczyłem wyciąg z konta”
„2 dekady żyłam z pasożytem zwanym mężem. Gdy odkryłam, że świntuszy z kochanką, rozpoczęłam odwet”
„Od pogrzebu dziadka Józka nie potrafię nikomu zaufać. Nawet z zaświatów ten drań z nas zadrwił”
„Romans z kolegą z pracy był dla mnie wart każdych nadgodzin. Nasz tajny projekt poszedł o krok za daleko”
„W spa zamiast odpocząć, zjadałam zęby z nerwów. Odkryłam, z kim mój ukochany osiąga szczyty relaksu”
Promocja
Pokazywanie elementów od 1 do 4 z 8
Neuropeptydy w kosmetyczce. Technologia, która zatrzymuje czas
Współpraca reklamowa
Zaproś sztukę do swojego wnętrza z nową linią Velvet ART
Współpraca reklamowa
Jak dobrać damskie buty zimowe do swojego stylu i sylwetki?
Współpraca reklamowa
Wybierz się do Suntago i wypocznij w tropikalnym stylu
Współpraca reklamowa
„Woda opadła, psy zostały” – rusza kampania pomocowa dla bezdomnych zwierząt
Współpraca reklamowa
Blask, ciepło i styl na chłodniejsze dni z SHEIN
Współpraca reklamowa
Blaupunkt świętuje 100-lecie innowacyjnym gramofonem wertykalnym VT100
Współpraca reklamowa
Paulina Krupińska w Świątecznej Kampanii Homla
Współpraca reklamowa