Reklama

● 3/4 kg filetów z kurczaka
● 1/2 szklanki sosu sojowego
● 1/2 szklanki wytrawnego czerwonego wina
● 4 ząbki czosnku
● 2 łyżki miodu
● sól
● pieprz
● curry
● imbir
● mąka
● olej
SOS:
● 3 łyżki konfitury morelowej
● kopiasta łyżka masła orzechowego
● 2 łyżki wody
● łyżka sosu sojowego
Filety umyj, osusz, pokrój w paski (jak frytki). W misce wymieszaj sos sojowy, wino, rozdrobniony czosnek, miód i przyprawy. Włóż paski mięsa. Pozostaw na 3 godz. w lodówce. Wyjmij z zalewy, obtocz w mące. Smaż w głębokim oleju. Wyjmuj na papierowe ręczniki, aby osączyć z nadmiaru tłuszczu. Podawaj z sosem: konfitury, masło orzechowe, wodę i sos sojowy zmiksuj na gładką masę.

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama