Frykadelki z czerwonym sosem
Przygotowanie: 35 minut
Grillowanie: 10 minut
Porcja: 250 kcal
- Moje Gotowanie
SKŁADNIKI NA 6 PORCJI
- po 30 dag mielonej cielęciny i wołowiny
- cebula
- 2 łyżki masła
- czerstwa kajzerka
- 1/2 pęczka natki pietruszki
- jajko
- 1/2 łyżeczki majeranku
- łyżeczka musztardy
- 3 łyżki oliwy
- sól, pieprz
SOS:
duża puszka pomidorów bez skóry
strączek papryczki chili
4 ząbki czosnku
szczypta cukru
Cebulę obrać, posiekać, zeszklić ma maśle. Kajzerkę namoczyć w zimnej wodzie. Natkę opłukać, otrzepać z wody, listki posiekać. Mięso włożyć do miski, wbić jajko, dodać odciśniętą kajzerkę, cebulę, natkę i majeranek, wymieszać i dokładnie wyrobić. Masę przyprawić solą, pieprzem i musztardą.
Z masy mięsnej uformować 6 płaskich, okrągłych kotletów. Posmarować je oliwą, położyć na rozgrzanym ruszcie i piec po 5 minut z każdej strony.
Sos: pomidory pokroić, wraz z zalewą włożyć do rondla. Chili oczyścić, miąższ posiekać, czosnek obrać, posiekać. Dodać do pomidorów, gotować bez przykrycia 10 minut. Przyprawić solą, pieprzem i cukrem. Podawać do frykadelek. Frykadelki będą miały oryginalny ziołowy aromat, jeśli do masy mięsnej prócz majeranku dodamy szczyptę tymianku lub ziół prowansalskich.