Frykadele z ryżem i warzywami
Porcja: 664 kcal
Przygotowanie: 20 minut
Smażenie: 15 minut
Gotowanie: 25 minut.
- Moje Gotowanie
Dla 4 osób
- 500 g mieszanego mięsa mielonego
- 100 g startego żółtego sera
- 2 łyżeczki kaszy kukurydzianej
- 1/3 szklanki mleka
- jajko
- 3/4 szklanki ryżu
- po małym strąku czerwonej i żółtej papryki
- mała cebula
- 1,5 szklanki bulionu warzywnego (z kostki)
- 10 łyżek oleju
- bułka tarta
- opakowanie naturalnego serka homogenizowanego
- łyżka jogurtu naturalnego
- 4 łyżki posiekanej zieleniny
- sok z cytryny
- sól, pieprz
Ryż wypłukać. Z papryki usunąć gniazda nasienne. Pokroić w kostkę. Cebulę obrać, posiekać. Podsmażyć na 2 łyżkach oleju. Wrzucić ryż. Chwilę razem smażyć. Partiami wlewać do ryżu bulion i gotować mieszając, aż ryż wchłonie płyn. Przy ostatniej porcji bulionu wrzucić paprykę. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Serek wymieszać z jogurtem i zieleniną . Doprawić do smaku solą, pieprzem i sokiem z cytryny. Kaszę wymieszać z mlekiem. Odstawić na 10 minut. Mięso wyrobić z jajkiem, kaszą i żółtym serem. Doprawić solą i pieprzem. Z masy mięsnej uformować owalne kotlety. Obtoczyć je w bułce i usmażyć na oleju. Podawać z ryżem i warzywami, polane serowo-jogurtowym sosem.