Francuskie tosty
Prosty przepis na szybkie i pyszne śniadanie.
- kobieta.pl
Opublikowano: 13.02.2013, 13:00
Reklama
Składniki:
Reklama
- 4 kromki chleba, dobrze się tu sprawdza lekko czerstwe już pieczywo
- 1 jajko
- 3 łyżki mleka
- szczypta soli
- 50 g masła do smażenia
- miód, dżem lub konfitura owocowa
Reklama
W głębokim talerzu widelcem roztrzepać jajka z solą i mlekiem do uzyskania jednolitej konsystencji, możemy sobie pomóc mikserem. Maczać kromki chleba z każdej strony lekko dociskając i smażyć na rozgrzanej patelni z połową masła na średnim ogniu ok. pół minuty z każdej strony do zarumienienia. Wyjmować na talerz z rozłożonym ręcznikiem papierowym aby odsączyć tłuszcz. Po każdej usmażonej porcji wytrzeć patelnię i nałożyć świeżą porcję masła do smażenia.
Podawać posmarowane cienko miodem lub dżemem czy konfiturą.
Reklama
Reklama
Reklama