Reklama

Składniki:

Reklama
  • 4 kromki chleba, dobrze się tu sprawdza lekko czerstwe już pieczywo
  • 1 jajko
  • 3 łyżki mleka
  • szczypta soli
  • 50 g masła do smażenia
  • miód, dżem lub konfitura owocowa
Reklama

W głębokim talerzu widelcem roztrzepać jajka z solą i mlekiem do uzyskania jednolitej konsystencji, możemy sobie pomóc mikserem. Maczać kromki chleba z każdej strony lekko dociskając i smażyć na rozgrzanej patelni z połową masła na średnim ogniu ok. pół minuty z każdej strony do zarumienienia. Wyjmować na talerz z rozłożonym ręcznikiem papierowym aby odsączyć tłuszcz. Po każdej usmażonej porcji wytrzeć patelnię i nałożyć świeżą porcję masła do smażenia.
Podawać posmarowane cienko miodem lub dżemem czy konfiturą.

Reklama
Reklama
Reklama