Reklama

Składniki:

Reklama
  • 1 opakowanie ciasta francuskiego
  • 200 g mrożonego szpinaku
  • 2 ząbki czosnku
  • 75 g orzechów włoskich Chandler Bakalland
  • 50 g sezamu
  • 100 g suszonych fig
  • 1 łyżka oliwy
  • sól i pieprz do smaku
  • 1 żółtko
Reklama

Ciasto francuskie (w temperaturze pokojowej) kroimy w prostokąty. Na patelni podsmażamy na oliwie szpinak z posiekanym czosnkiem. Dodajemy do tego posiekane orzechy włoskie, pokrojone drobno figi oraz sól i pieprz. Po wystudzeniu gotowy farsz układamy na cieście. Formujemy z niego sakiewki, gotowe smarujemy żółtkiem i posypujemy sezamem. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do ok 180 stopni. Pieczemy ok. 20 minut, aż sakiewki delikatnie się przyrumienią. Gotowe!
Sprawdź inne przekąski

Reklama
Reklama
Reklama