Francuskie pierogi z brzoskwiniami
Przygotowanie: 40 min
Gotowanie: 10 min
Porcja: 310 kcal
- Naj
Opublikowano: 08.10.2008, 13:10
Reklama
CIASTO:
Reklama
- 500 g mrożonego ciasta francuskiego
- 4 brzoskwinie
- szklanka białego półsłodkiego wina
- 15 dag cukru
- 2 łyżki mąki
- jajko
- 2 łyżki zimnej wody
- gruby cukier
Reklama
Ciasto rozmroź. Piekarnik rozgrzej do temp. 200°C. Brzoskwinie sparz, ściągnij skórkę, usuń pestki. Miąższ pokrój na plasterki. Wino gotuj 15 min, aż połowa odparuje, wsyp cukier, wymieszaj i gotuj jeszcze 5 min. Włóż brzoskwinie, wsyp mąke, wymieszaj. Ciasto rozwałkuj na grubość 1/2 cm. Formą do babeczek wycinaj kółka. Na każde nałóż porcję farszu, brzegi posmaruj wodą, dokładnie zlepiaj. Pierożki ułóż na wyłożonej papierem do pieczenia blasze. Jajko rozmąć z wodą, posmaruj pierożki, posyp grubym cukrem. Piecz 15–20 min.
Reklama
Reklama
Reklama