Reklama

CIASTO:

Reklama
  • 500 g mrożonego ciasta francuskiego
  • 4 brzoskwinie
  • szklanka białego półsłodkiego wina
  • 15 dag cukru
  • 2 łyżki mąki
  • jajko
  • 2 łyżki zimnej wody
  • gruby cukier
Reklama

Ciasto rozmroź. Piekarnik rozgrzej do temp. 200°C. Brzoskwinie sparz, ściągnij skórkę, usuń pestki. Miąższ pokrój na plasterki. Wino gotuj 15 min, aż połowa odparuje, wsyp cukier, wymieszaj i gotuj jeszcze 5 min. Włóż brzoskwinie, wsyp mąke, wymieszaj. Ciasto rozwałkuj na grubość 1/2 cm. Formą do babeczek wycinaj kółka. Na każde nałóż porcję farszu, brzegi posmaruj wodą, dokładnie zlepiaj. Pierożki ułóż na wyłożonej papierem do pieczenia blasze. Jajko rozmąć z wodą, posmaruj pierożki, posyp grubym cukrem. Piecz 15–20 min.

Reklama
Reklama
Reklama