Francuskie maseczki karnawałowe
Przygotowanie: 20 minut
Pieczenie: 15 minut
Sztuka: 300 kcal
- Moje Gotowanie
Opublikowano: 18.03.2005, 22:37
Reklama
SKŁADNIKI NA 12 SZTUK
Reklama
- 60 dag mrożonego ciasta francuskiego
- 2 łyżki mąki
- 10 dag deserowej czekolady
- jajko
- torebka cukru waniliowego
- 5 łyżek cukru pudru
Reklama
- Czekoladę zetrzeć na tarce. Ciasto podzielić na dwa płaty, rozwałkować na grubość 2 mm. Jeden płat położyć na stolnicy oprószonej mąką. Na cieście rozsypać warstwę czekolady, przykryć drugim płatem.
- Z kawałka tektury wyciąć szablon w kształcie karnawałowej maski. Przyłożyć go do ciasta, wyciąć kształt maski, potem nożem zrobić otwory na oczy.
- Maski ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Jajko roztrzepać, pędzelkiem posmarować maski.
- Piec 15 minut w temperaturze 210°C. Upieczone ciasteczka posypać przez sitko cukrem pudrem wymieszanym z cukrem waniliowym.
Reklama
Reklama
Reklama