Fondue z czekolady
Czekoladowe fondue to idealny pomysł na wieczór z przyjaciółmi lub zwieńczenie romantycznej kolacji. W aromatycznej, ciepłej czekoladzie można zanurzać kawałki owoców, ciasta, słodkie herbatniki lub orzechy.
- Gala
SKŁADNIKI:
● 50 dag gorzkiej czekolady
● 600 ml śmietany kremówki
● 4 łyżki likieru owocowego, np. pomarańczowego
● 1/4 kostki masła (5 dag)
● szczypta chili, szczypta cynamonu
SPOSÓB WYKONANIA:
Czekoladę połamać na kawałki. Do żeliwnego, metalowego lub kamiennego naczynia do fondue włożyć czekoladę, wlać śmietanę i likier, dodać po szczypcie chili i cynamonu. Podgrzewać na małym ogniu, aż czekolada się stopi. Dodać masło, mieszać, aż wszystkie składniki połączą się w jednolitą, aksamitną masę. Naczynie umieścić na podgrzewaczu. Na szpikulce nadziewać owoce (kandyzowane lub świeże), kawałki ciasta, słodkich bułek, orzechy i zanurzać w gorącej czekoladowej masie.