Focaccia z serem i rukolą
Coś na ząb!
- Claudia
Opublikowano: 24.07.2013, 07:29
Reklama
PORCJA: 265 kcal
PRZYGOTOWANIE: 25 minut
NA 6 PORCJI
Ciasto
Reklama
- 15 g świeżych drożdży
- łyżeczka cukru
- 1/4 szklanki letniej wody
- 300 g mąki pszennej
- łyżeczka soli
- 2 łyżki oliwy
Dodatki:
- 80 g mozzarelli
- 100 g sera pleśniowego
- garść rukoli
- pieprz
Reklama
Drożdże wymieszać z cukrem i letnią wodą. Odstawić na 10 minut. Mąkę przesiać do miski i wymieszać razem z solą. Zrobić wgłębienie pośrodku i wlać do niego rozczyn razem z oliwą. Zagniatać, łącząc wszystkie składniki, aż powstanie jednolite i elastyczne ciasto. Uformować je w kulę i odstawić na 30 minut pod przykryciem, by wyrosło. Gotowe ciasto cienko rozwałkować i ułożyć na aluminiowej folii. Mozzarellę pokroić w cienkie plastry, ser pleśniowy pokruszyć. Ułożyć na cieście. Placek położyć na mocno rozgrzanym grillu. Piec ok. 20 minut, aż ciasto się zrumieni. Przed podaniem posypać rukolą i oprószyć świeżo zmielonym pieprzem.
Reklama
Reklama
Reklama