Reklama

Ciasta fit: czy ciasto może być zdrowe?

Fit ciasto to nie jest żadna kulinarna legenda! Jeśli zrezygnujemy ze słodkiej śmietanki, słodkiej czekolady czy masy cukry jesteśmy w stanie stworzyć deser, który będzie nie tylko o wiele mniej kaloryczny od klasycznych ciast, ale także pyszny. Co istotne, bazą do przygotowania takiego ciasta mogą być nawet warzywa, takie jak marchewka czy dynia, która przecież są słodkie. Taki deser będzie nie tylko smaczny i niskokaloryczny, ale także zdrowy dzięki zawartym w nim witaminom i składnikom odżywczym. Oto kilka pomysłów, które warto wykorzystać w swojej kuchni, nawet jeśli jesteś na diecie.

Reklama

Fit ciasto czekoladowe: przepis

Czy fit ciasto może być zrobione wyłącznie z warzyw? Oczywiście, że nie. Są w końcu wśród nas wielbiciele czekolady, którzy nie potrafią obejść się bez jej smaku. Oto nieco odchudzona wersja klasycznego brownie. Tak przygotowane ciasto fit nie powinno zaszkodzić nawet tym, którzy pragną zrzucić kilka kilogramów. Co prawda na próżno szukać w nim czekolady, ale jego smak nie powinien zawieźć nawet wybrednych łasuchów. Aby je przygotować potrzebujesz:

  • 1 dużego dojrzałego banana
  • 2 puszki czerwonej fasoli
  • 4 jajka
  • szklankę erytrytolu
  • 5 łyżek gorzkiego kakao
  • 5 łyżek oleju kokosowego
  • łyżeczkę proszku do pieczenia

Fasolę przepłucz i odsącz. Obranego banana przełam na mniejsze kawałki i włóż do miski, następnie wbij do niej jaja, dodaj fasolę erytrytol, proszek do pieczenia i rozpuszczony olej kokosowy. Wszystko zmiksuj na gładką masę, po czym dodaj kakao dokładnie wymieszaj. Rozgrzej piekarnik do temperatury 180 stopni. Blachę, najlepiej keksówkę, wyłóż papierem do pieczenia, a następnie wylej na nią ciasto. Piecz w 180 stopniach przez ok. 50 min. Tak przygotowane brownie świetnie smakuje zarówno niedługo po upieczeniu, jak i w formie ciasta fit na zimno z dodatkiem wegańskich lodów.

Zobacz też: FIT ŚNIADANIE - 10 pomysłów na to, jak zdrowo rozpocząć dzień?

Fit ciasto marchewkowe: przepis

Fit ciasto marchewkowe to jeden z najpopularniejszych deserów wśród osób na diecie. Nic dziwnego - jest pyszne, niskokaloryczne i szybkie do zrobienia. Potrzebujesz do niego:

  • ok. 500 g marchwi
  • 4 jajka
  • 6 łyżek ksylitolu (możesz zastąpić je 3 łyżkami miodu)
  • ok. 180 g płatków owsianych
  • ok. 70 g orzechów włoskich
  • 2 łyżki oleju lub oliwy z oliwek
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczyptę soli
  • szczyptę cynamonu i imbiru (możesz zamiast tego użyć przyprawy korzennej)

To szybkie fit ciasto zaczynamy przygotowywać od umycia, obrania i starcia marchewki na tarce o drobnych oczkach. Płatki mielimy, tak by uzyskać z nich mąkę owsianą. Orzechy drobno siekamy lub rozdrabniamy za pomocą blendera. Następnie oddzielamy białka od żółtek i ubijamy je na sztywną pianę, dodając uprzednio szczyptę soli. Po uzyskaniu sztywnej piany delikatnie łączymy ją łyżką z żółtkami, po czym dodajemy stopniowo wszystkie pozostałe składniki. Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 180 stopni. Wykładamy blachę papierem do pieczenia, a następnie wylewamy na nią ciasto. Pieczemy przez ok. 50 min. w 180 stopniach. Po ostygnięciu posyp ciasto cynamonem. Jeśli chcesz nieco urozmaicić przepis, możesz dodać do niego sok z cytryny. Wówczas będzie miało ono nieco kwaskowaty posmak. Pamiętaj, by wykorzystywać młode, soczyste marchewki. Przerośnięta i sucha marchew po sezonie ma mniej soku i jest mnie

Zobacz też: Zdrowe desery Anny Lewandowskiej - najlepsze przepisy z książki "Healthy sweets by Ann"

Fit ciasto jogurtowe: przepis

Fit ciasto na bazie jogurtu i owoców to świetny deser dla każdego łasucha. Jest przy tym lekkie i niskokaloryczne w porównaniu do innych słodkości. Na dodatek można przygotować je z niemal dowolnymi owocami sezonowymi lub mrożonymi, w zależności od tego, które najbardziej lubimy. Bowiem wszystkie świetnie komponują się z jogurtowym smakiem ciasta. Do jego zrobienia potrzebujesz:

  • 200 ml jogurtu naturalnego
  • 4 jajka
  • 150 g mąki
  • 30 g erytrytolu
  • 1 łyżeczkę proszku do pieczenia
  • dowolne owoce (mogą być to truskawki, maliny, czy owoce leśne,a także mieszanka owocowa)

Do miski wbijamy całe jajka, dosypujemy do nich cukier i dobrze ubijamy. Do jajek dodajmy jogurt naturalny, ciągle mieszając. Następnie wsypujemy przesianą wcześniej mąkę z proszkiem do pieczenia. Najlepiej robić to stopniowo i powoli, cały czas mieszając. Na końcu dodajemy owoce i mieszamy je z uzyskanym ciastem łyżką, by ich nie zmiksować. Piekarnik nagrzewamy do temperatury 170 stopni. Wykładamy keksówkę papierem do pieczenia i wykładamy na nią ciasto. Pieczemy w nagrzanym piekarniku w 170 stopniach przez ok. 45 - 50 minut. Jeśli chcesz, by jogurtowe fit ciasto miało piękny żółty kolor najlepiej wykorzystaj do jego przygotowania mąkę kukurydzianą. Jeżeli lubisz nieco słodsze desery, możesz użyć większej ilości erytrytolu, a także skorzystać z innego słodzika lub zwykłego cukru.

Zobacz też: FIT NALEŚNIKI - przepis na zdrowe i pyszne naleśniki

Fit ciasto z cukinii: przepis

Przepisy na ciasta fit są wprost nieograniczone, a najlepszym tego dowodem jest fit ciasto z cukinii. W końcu warzywo to nie kojarzy się z deserami, a tymczasem można wyczarować z niego prawdziwe cukiernicze cuda. Z cukinią powinni zaprzyjaźnić się szczególnie ci, którzy starają się zgubić zbędne kilogramy. Aby przygotować fit ciasto z tym warzywem potrzebujesz:

  • 1 małą cukinię
  • 1 jajko
  • 200 g mąki jaglanej
  • 100 g oleju kokosowego
  • 50 g erytrytolu
  • 2 łyżki gorzkiego kakao
  • 3/4 szklanki mleka o niskiej zawartości tłuszczu
  • łyżeczkę proszku do pieczenia

Cukinię umyj, obierz ze skóry, wydrąż środek i zetrzyj na tarce o drobnych oczkach. Następnie odciśnij z niej sok. Najlepiej zrób to trochę wcześniej, aby cukinia mogła poleżeć i puścić sok, którego łatwo jej wówczas pozbawisz. Wbij do miski całe jajko, dodaj do niego erytrytol i ubij. Następnie dodawaj powoli rozpuszczony olej kokosowy i mleko, cały czas miksując do uzyskania gładkiej masy. Dodaj powoli przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia oraz kakao. Na końcu dodaj cukinię i wymieszaj z ciastem łyżką. Piekarnik nagrzej do temperatury 170 stopni. Blachę wyłóż papierem do pieczenia, a następnie przełóż na nią ciasto. Piecz w 170 stopniach przez ok. 40 min. Możesz sprawdzić czy ciasto jest już gotowe, używając do tego długiej wykałaczki. Kiedy po wbiciu w środek i wyciągnięciu będzie ona sucha, oznacza to, że ciasto nie potrzebuje już pieczenia.

Zobacz też: Przepis na FIT SERNIK NA ZIMNO

Fit ciasto dyniowe: przepis

Ciasto fit bez pieczenia to świetne rozwiązanie dla wszystkich tych, którzy z piekarnikiem są na bakier i wolą go unikać w obawie o zrobienie kolejnego zakalca. Na pomoc przychodzi ciasto z dyni fit, które można wykonać bez pieczenia. Do tego jest naprawdę pyszne, zdrowe i niskokaloryczne. Do jego przyrządzenia potrzebujesz puree z dyni, które co prawda wymaga użycia piekarnika, ale w tym przypadku każdemu powinno się udać. Dynię przekrój na pół i pozbaw pestek, a następnie rozłóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez ok. pół godziny - do miękkości. Po upieczeniu poczekaj aż dynia wystygnie, obierz ją ze skórki (to łatwiejsze niż przed pieczeniem) i zmiksuj blenderem do uzyskania gładkiej masy. Puree możesz zamrozić, jeśli masz go za dużo. Do przyrządzenia ciasta potrzebne ci będą:

  • 200 g puree z dyni
  • ok. 60 g mąki kokosowej
  • ok. 50 g erytrytolu lub innego słodzika
  • szczypta cynamonu

Przesiej do miski mąkę kokosową i dodaj do niej erytrytol, puree z dyni i cynamon. Wymieszaj do uzyskania gładkiej masy. Jeśli ciasto będzie zbyt mokre możesz dodać do niego więcej mąki, tak by uzyskać wilgotną, ale bardziej zbitą masę. Foremkę wyłóż papierem do pieczenia, a następnie przełóż na nią ciasto. Z wierzchu możesz oprószyć je mąką kokosową. Włóż do lodówki na ok 1 - 2 h, aż ciasto stanie się twardsze i będzie mogła je pokroić. Istotne jest tutaj użycie mąki kokosowej, by można było bez obaw jeść je na zimno. Przygotowanie tego ciasta fit na zimno zajmuje kilka minut, a czas w lodówce również nie musi być długi. To idealny deser szczególnie na wiosenne i letnie popołudnia.

Zobacz też:

Przepis na ciasto bananowe - pyszny chlebek bananowy

Reklama

7 pomysłów na FIT KOLACJĘ

Reklama
Reklama
Reklama