Fit ciasto z truskawkami. 4 pyszne i niskokaloryczne przepisy idealne na lato!
Macie ochotę na coś słodkiego, ale bez tony cukru? Postawcie na fit ciasto z truskawkami! Jest lekkie i mniej kaloryczne, a niemniej pyszne! Poznajcie cztery świetne przepisy, które warto wypróbować tego lata.
- Małgorzata Góra
W tym artykule:
- 1. Fit ciasto z truskawkami i galaretką
- 2. Fit ciasto z truskawkami i kremem
- 3. Fit ciasto z truskawkami i budyniem
- 4. Fit ciasto z truskawkami bez pieczenia
Czy dieta zawsze musi wiązać się z odmawianiem sobie słodkich przyjemności i skrupulatnym liczeniem kalorii? Jakkolwiek kontrolowanie tego, co jemy jest kluczowe w walce o zdrową i szczupłą sylwetkę, tak rezygnacja ze słodyczy nie jest konieczne do osiągnięcia wymarzonych efektów. Przedstawiamy kilka niskokalorycznych propozycji. Oto 4 przepisy na fit ciasto z truskawkami, dzięki którym zdrowa dieta będzie przyjemnością!
Całkowita rezygnacja ze słodyczy na diecie jest możliwa, ale wymaga ogromnej samodyscypliny, której większości z nas często brakuje. Choć restrykcyjna redukcja nie przewiduje słabości, w zdrowej diecie znajdzie się miejsce na cheat meal. Dietetycy podkreślają, że najlepsza i najbardziej skuteczna dieta to taka, której będziemy w stanie przestrzegać, nawet jeśli wymaga to skuszenia się na ciasto truskawkowe lub lekkie ciasto marchewkowe.
1. Fit ciasto z truskawkami i galaretką
Trzymanie diety nie musi przypominać nieustannego odmawiania sobie każdej najdrobniejszej przyjemności. Gwarantem zdrowia nie jest przecież jedynie zbilansowany jadłospis, ale również dobre samopoczucie. Zamiast godzinami prowadzić wewnętrzny monolog i nieustannie myśleć o zakazanym owocu, który, jak wiadomo, smakuje najlepiej, lepiej skusić się na szybki przepis na ciasto z truskawkami, a resztę czasu poświęcić na znacznie przyjemniejsze czynności. Dietetyczne ciasta z truskawkami, malinami czy innymi sezonowymi owocami przygotujesz w kilka minut z niedrogich i łatwo dostępnych składników.
Składniki:
- 600 g jogurtu greckiego
- 250 g chudego twarogu
- 200 g truskawek
- 2 galaretki truskawkowe
- 50 g erytrytolu
- 2 łyżeczki kakao
- 3 łyżki żelatyny
Sposób przygotowania:
- Galaretki przygotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Żelatynę rozpuść w gorącej wodzie dodając po jednej łyżce do 50 ml wody w osobnych kubeczkach. Pozostaw do ostygnięcia.
- W dużej misce zblenduj twaróg, erytryt i jogurt grecki. Powstałą masę rozdziel na trzy miseczki. Do jednej z nich dodaj jedną część rozpuszczonej w wodzie żelatyny oraz kakao i dokładnie wymieszaj, a następnie wylej na spód tortownicy. Włóż do zamrażalnika na 10 minut.
- W międzyczasie przygotuj drugą warstwę ciasta. Połowę truskawek umyj i wrzuć do drugiej miseczki z twarogową masą razem z drugim kubeczkiem roztworu z żelatyny. Zblenduj na jednolitą całość. Delikatnie wylej powstałą masę na tę samą tortownicę i ponownie włóż do zamrażalnika na 10 minut.
- Na ostatnią masę składa się podstawa twarogowa i roztwór z żelatyny. Dokładnie je wymieszaj i wylej na pozostałe dwie warstwy. Udekoruj drugą połową truskawek i zalej galaretką. Odstaw do lodówki na około 2 godziny.
2. Fit ciasto z truskawkami i kremem
Składniki:
- 500 g mąki orkiszowej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 170 g ksylitolu lub innego słodzika
- 2 łyżki cukru wanilinowego
- 25 g oleju kokosowego
- 2 duże jaja
- 250 g szklanka jogurtu greckiego
- 500 g truskawek
- 2-3 pełne łyżki dżemu truskawkowego
Sposób przygotowania
- Mąkę i proszek do pieczenia przesiej do dużej miski. Olej kokosowy rozpuść w rondelku, poczekaj aż ostygnie.
- Truskawki umyj i przekrój na pół. Przygotuj kisiel zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Kiedy będzie gotowy, dodaj do niego dżem. Połowę masy wymieszaj z połową świeżych truskawek.
- Jajka ubij z ksylitolem i cukrem waniliowym na puszystą pianę. Stopniowo dodawaj jogurt, olej kokosowy i przesianą mąkę z proszkiem, nie przerywając mieszania. Pod koniec możesz odłożyć mikser i mieszać przy użyciu drewnianej łyżki.
- Nagrzej piekarnik do 180 stopni. Blaszkę wysmaruj masłem i wyłóż papierem do pieczenia. Gotową masę rozłóż równomiernie w tortownicy. Włóż do piekarnika na 30 minut. Gotowe udekoruj truskawkami. Jeśli chcesz, możesz posypać je cukrem pudrem.
3. Fit ciasto z truskawkami i budyniem
Jeśli chcesz ograniczyć jedzenie słodyczy, ale wiesz, że podejmowanie drastycznych kroków nie jest dla ciebie, spróbuj wyznaczyć sobie określoną porę dnia, w której możesz pozwolić sobie na słodką przekąskę. Taki trik pomoże ci ograniczyć podjadanie i nauczy cię wprowadzania zdrowych nawyków żywieniowych. W trakcie następnej krótkiej przerwy na kawę możesz zaserwować sobie proste ciasto z truskawkami z naszego przepisu.
Dobrym sposobem jest również zmniejszanie porcji. Jeśli masz ochotę na czekoladowego batonika, wybierz jego mini wersję, gdy chodzi za tobą galaretka, przygotuj ją w mniejszej miseczce, a kiedy dopada cię chęć na lekkie ciasto z truskawkami, zjedz mały kawałek, a nie pół tortownicy.
Składniki
- 175 g zmielonych migdałów
- 175 g zimnego masła
- 120 g ksylitolu
- 175 g mąki pszennej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 jajko
- 1 żółtko
- 1 opakowanie budyniu śmietankowego w proszku (40 g)
- 500 ml mleka
- 500 g truskawek
- 1 łyżka cukru
- 4 łyżki skrobi ziemniaczanej
Sposób przygotowania
- Przygotuj budyń według instrukcji na opakowaniu.
- Mąkę przesiej do miski. Dodaj migdały, masło, słodzik, proszek do pieczenia i jajka. Zmiksuj wszystko na gęstą masę.
- Truskawki umyj i pokrój na ćwiartki. Wymieszaj je z łyżką cukru i skrobią ziemniaczaną.
- Tortownicę wyłóż papierem do pieczenia. Przełóż na nią połowę przygotowanej masy. Na nią wylej budyń i owocową masę, a następnie drugą część ciasta.
- Ciasto piecz przez 60 minut w nagrzanym do 170 stopni piekarniku.
4. Fit ciasto z truskawkami bez pieczenia
Pamiętaj, że niemal każdy składnik obecny w ulubionych słodyczach możesz zastąpić niskokalorycznym odpowiednikiem. Istnieje masa przepisów na ciasto z truskawkami i inne dietetyczne desery, które wymieniają biały cukier na ksylitol, masło na olej kokosowy, a tłustą masę na lekki krem do tortu.
Desery w zdrowej wersji z powodzeniem mogą pełnić rolę nie tylko słodkiego przysmaku, ale też pełnowartościowego posiłku, zawierającego wszystkie niezbędne składniki odżywcze. Dla przykładu dietetyczne ciasto z jabłkami upieczone na orkiszowym spodzie i przełożone kremem na bazie jogurtu naturalnego to idealna porcja białka, węglowodanów i tłuszczy na zdrowy lunch.
Składniki
- 500 g twarogu
- 200 g jogurtu greckiego
- 8 łyżeczek erytrytolu
- 10 g żelatyny
- 2 galaretki truskawkowe
- 300 g truskawek
Sposób przygotowania
- Twaróg wymieszaj z jogurtem i erytrytolem przy użyciu blendera.
- Żelazne rozpuść w ½ szklanki gorącej wody. Pozostaw do ostudzenia, a następnie wmieszaj ją do masy twarogowej. Całość przełóż do lodówki na około 2 godziny.
- Przygotuj galaretkę zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Gdy trochę ostygnie, wylej ją na wierzch ciasta i udekoruj świeżymi owocami. Włóż do lodówki na całą noc.
WIĘCEJ FIT-PRZEPISÓW: