Filety z kurczaka nadziewane papryką
Przygotowanie: 50 minut
Porcja: 330 kcal
- Moje Gotowanie
Składniki na 4 porcje
- 2 strąki czerwonej papryki
- 4 filety z piersi kurczaka, każdy po ok. 15 dag
- 1/2 pęczka świeżego lub łyżeczka suszonego tymianku
- ząbek czosnku
- 3 łyżki oleju
- 1/2 łyżeczki skórki startej z cytryny
- 1/4 l bulionu drobiowego
- 1/8 l śmietany
Puree:
- cebula
- łyżka masła
- 30 dag groszku konserwowego
- 1/2 szklanki bulionu
- 10 dag śmietany
- sól, pieprz, cukier
Papryki umyć, pokroić na kawałki. Czosnek obrać i posiekać wraz z tymiankiem.
Łyżkę oleju rozgrzać na patelni, włożyć paprykę, obsmażyć. Dodać skórkę z cytryny, czosnek i tymianek, wymieszać. W filetach wyciąć kieszonkę, oprószyć solą i pieprzem. Wypełnić papryką i spiąć.
Resztę oleju rozgrzać na patelni, włożyć kotlety, obsmażyć z obu stron. Podlać bulionem i dusić około 15 minut. Zdjąć i trzymać w cieple. Do bulionu wlać śmietanę, wymieszać i zagotować. Sos przyprawić solą i pieprzem.
Pur e: cebulę obrać, posiekać, zeszklić na maśle. Dodać osączony groszek i bulion, przykryć, gotować 5 minut. Groszek zmiksować, wymieszać ze śmietaną, przyprawić solą, pieprzem i szczyptą cukru. Filety podawać polane sosem, z puree i makaronem.