Filety z dorsza w oryginalnym puree
Przygotowanie: 50 minut
Pieczenie: 10 minut
Porcja: 400 kcal
- Moje Gotowanie
Składniki na 4 porcje
- 60 dag ziemniaków
- 60 dag porów
- 4 łyżki masła
- 3/4 szklanki mleka
- garść orzeszków piniowych lub włoskich
- 2 jajka
- 4 filety z dorsza (po 20 dag)
- 5 dag mąki
- cytryna
- sól, pieprz
Pory oczyścić, umyć pod bieżącą wodą, pokroić w krążki. Ziemniaki obrać i ugotować w osolonej wodzie.
Mleko podgrzać z 1/3 masła. Orzeszki piniowe (lub posiekane włoskie) zrumienić na patelni bez tłuszczu. Resztę masła rozgrzać w rondlu, wrzucić pory, przesmażyć.
Ziemniaki odcedzić i przecisnąć przez praskę lub rozgnieść. Dodać ciepłe mleko i cały czas mieszając chwilę podgrzewać na małym ogniu. Puree przyprawić solą i pieprzem.
Mąkę wymieszać ze szczyptą soli i pieprzu. Jajka rozmącić. Filety panierować w jajku i mące, po czym smażyć na oleju po 5-6 minut z każdej strony.
Pory i orzeszki dodać do gorącego pur e, wymieszać. Ryby podawać z pur e, przybrane kawałkami cytryny.