Filety w ziołowej panierce
Przygotowanie: 25 minut
Pieczenie: 20 minut
Porcja: 340 kcal
- Moje Gotowanie
Opublikowano: 18.03.2005, 22:06
Reklama
SKŁADNIKI NA 4 PORCJE
Reklama
- 4 filety z piersi kurczaka (każdy po ok. 12 dag)
- 1/2 pęczka natki
- łyżka musztardy
- łyżeczka estragonu
- 2 łyżeczki tymianku
- 2 żółtka
- 4 łyżki oleju
- sól, pieprz
SOS:
- 10 dag masła
- cytryna
- 2 łyżki białego wina
- żółtko
- sól, pieprz
Reklama
- Natkę opłukać, posiekać. Musztardę utrzeć z olejem, żółtkami, natką, estragonem i tymiankiem. Pastę przyprawić solą i pieprzem.
- Filety umyć, osuszyć. Oprószyć solą i pieprzem. Ułożyć na folii aluminiowej i posmarować pastą. Filety piec 20 minut w temp. 200°C
- Sos: z cytryny zetrzeć skórkę i wycisnąć sok. Masło stopić w rondelku, zdjąć pianę.
- Sok, wino i żółtko utrzeć w miseczce. Miseczkę wstawić do rondelka z gorącą wodą, ucierać na ogniu, aż sos się zagęści. Wlać do masła, dodać skórkę z cytryny, przyprawić solą i pieprzem.
- Kotlety polać sosem. Podawać z opiekanymi ziemniakami i kalafiorem.
Reklama
Reklama
Reklama