Reklama

SKŁADNIKI:

Reklama
  • 50 dag filetów z drobiu
  • 10 dag orzechów włoskich
  • 4 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 3 białka
  • pieprz
  • paczka makaronu penne (pióra)
  • 2 serki topione (kiełbaski)
  • 1/2 szklanki bulionu z kostki
  • 1/2 szklanki śmietany
  • sól
  • zioła prowansalskie
Reklama

Umyj i osusz dokładnie mięso, przekrój w poprzek na cienkie plastry. Posól, popieprz, skrop olejem, oprósz ziołami prowansalskimi, odstaw pod przykryciem na 20 min. Orzechy posiekaj drobno, białka ubij na sztywną pianę, wymieszaj z maka ziemniaczana i orzechami. Filety obtaczaj w panierce, smaz na oleju z obu stron na złoto. Osącz z tłuszczu, kładąc na papierowych ręcznikach. Do rondelka wlej bulion, podgrzej, wyciśnij oba serki. Kiedy ser się rozpuści, dodaj śmietanę, przypraw i wymieszaj. Makaron ugotuj według przepisu na opakowaniu. Podawaj filety z makaronem, polane sosem serowym.

Reklama
Reklama
Reklama