Filety nieco egzotyczne
Przygotowanie: 15 minut
Oczekiwanie: 30 minut
Porcja: 260 kcal
- Moje Gotowanie
Opublikowano: 20.03.2005, 14:33
Reklama
Składniki na 4 porcje
Reklama
- 6 filetów śledziowych solonych a la matjes
- 3 ugotowane małe buraki (w skórkach)
- 2 ugotowane ziemniaki (w mundurkach)
- 2 czerwone cebule
- kilka gałązek szczypiorku
SOS:
- 5 łyżek oleju
- 2 łyżki soku z cytryny
- łyżeczka skórki startej z pomarańczy
- łyżeczka ostrej musztardy
- sól, pieprz, cukier
Reklama
Śledzie dokładnie umyć, moczyć 30 minut w zimnej wodzie lub mleku.
Buraczki i ziemniaki obrać, pokroić w małą kostkę. Cebule obrać, posiekać.
Sos: sok z cytryny, olej, musztardę i skórkę pomarańczową wymieszać, przyprawić solą, pieprzem i cukrem.
Śledzie odcedzić, opłukać, przekroić wzdłuż na pół, ułożyć na półmisku. Dookoła ułożyć warzywa, polać sosem i przybrać szczypiorkiem.
Reklama
Reklama
Reklama