Filet z marchewką i pomarańczą
Przygotowanie: 20 minut
Smażenie i duszenie: 20 minut
Porcja: 320 kcal
- Moje Gotowanie
Opublikowano: 18.03.2005, 22:09
Reklama
SKŁADNIKI NA 4 PORCJE
Reklama
- pęczek marchwi
- cebula
- 4 gałązki rozmarynu
- 3 pomarańcze
- 80 dag piersi kurczaka
- 5 dag migdałów bez skórki
- 2 łyżki oleju
- 1/2 szklanki bulionu drobiowego
- sól, pieprz
Reklama
- Marchew oskrobać, opłukać i pokroić w krążki. Cebulę obrać i drobno posiekać. Listki rozmarynu też posiekać.
- Dwie pomarańcze grubo obrać (żeby nie było białej skórki), miąższ podzielić na cząstki, sok zachować. Trzecią pomarańczę przepołowić, wycisnąć sok.
- Piersi opłukać zimną wodą i osączyć. Migdały uprażyć na patelni bez tłuszczu. Zdjąć je, a na patelni podgrzać olej.
- Filety z kurczaka smażyć obracając 10 minut. Oprószyć solą i pieprzem. Dodać marchew, cebulę i rozmaryn, wszystko krótko razem przesmażyć.
- Mięso zalać bulionem i sokiem pomarańczowym i dusić 10 minut. Na koniec dodać kawałki pomarańczy i migdały i krótko razem podgrzać.
Reklama
Reklama
Reklama