Faszerowany sandacz
Porcja: 192 kcal
Przygotowanie: 25 minut
Smażenie i zapiekanie: 50 minut
- Moje Gotowanie
Dla 4 osób
- sprawiony sandacz o wadze ok. kilograma
- 300 g pieczarek
- bułka
- 1/2 szklanki śmietany
- łyżka mąki
- łyżka masła
- 3 łyżki oleju
- sól
- pieprz
- sok z cytryny
- natka
Rybę sprawić, opłukać, osączyć. Oprószyć solą od środka i na zewnątrz. Wstawić na 30 minut do lodówki. Pieczarki obrać, kilka odłożyć. Pozostałe razem z bułką pokroić w kostkę i podsmażyć na 2 łyżkach oleju wymieszanego z połową masła. Dodać posiekaną natkę, doprawić do smaku solą i pieprzem. Farszem napełnić rybę. Otwór zszyć. Ułożyć w żaroodpornym, wysmarowanym resztą oleju naczyniu.
Śmietanę wymieszać z mąką. Doprawić solą, pieprzem i sokiem z cytryny. Sosem zalać rybę. Posypać pokrojonymi grubo pozostałymi pieczarkami. Piec 45 minut w piekarniku rozgrzanym do 180°C.
Nasza rada
Ryba będzie miała bardziej wykwintny charakter, jeśli pieczarki zastąpimy prawdziwymi suszonymi grzybami.