Faszerowany filet z piersi indyka
Przygotowanie: 45 minut
Pieczenie: 40 minut
Porcja: 360 kcal
- Moje Gotowanie
Składniki na 8 porcji
- 1 i 1/2 kg piersi z indyka
- 10 dag szynki
- 3 kromki pumpernikla
- 10 dag startego żółtego sera
- cebula
- 2 ząbki czosnku
- jajko
- 2 łyżki masła
- 1/2 pęczka natki
- szklanka bulionu drobiowego
- olej
- łyżeczka mąki ziemniaczanej
- sól, pieprz, cząber
Mięso umyć. Cienkim nożem zrobić głębokie nacięcie wzdłuż włókien. Natrzeć solą, pieprzem i cząbrem, odstawić na 15 minut.
Szynkę i 2 kromki pumpernikla pokroić w kostkę. Cebulę i czosnek obrać, posiekać. Łyżkę masła stopić na patelni, wrzucić cebulę, czosnek, szynkę i pumpernikiel, smażyć kilka minut. Podlać łyżką bulionu, wymieszać, ostudzić.
Natkę posiekać. Jajko roztrzepać ze szczyptą soli i pieprzu. Natkę, jajko i starty ser dodać do masy z pumperniklem, wymieszać.
Nadzienie włożyć do kieszonki w mięsie, brzegi spiąć lub zszyć bawełnianą nicią. Pozostałą kromkę pumpernikla pokruszyć, wymieszać z bulionem.
Resztę masła i olej rozgrzać w brytfannie, włożyć mięso, zrumienić z każdej strony, podlać bulionem z pumperniklem. Piec 40 minut w temperaturze 180°C.
Mięso wyjąć, sos z pieczenia przecedzić. Mąkę ziemniaczaną rozrobić z odrobiną wody i sosu, wlać do sosu, zagotować. Pieczeń pokroić w plastry, polać sosem.