Reklama

Składniki na 8 porcji

Reklama
  • 1 i 1/2 kg piersi z indyka
  • 10 dag szynki
  • 3 kromki pumpernikla
  • 10 dag startego żółtego sera
  • cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • jajko
  • 2 łyżki masła
  • 1/2 pęczka natki
  • szklanka bulionu drobiowego
  • olej
  • łyżeczka mąki ziemniaczanej
  • sól, pieprz, cząber

Mięso umyć. Cienkim nożem zrobić głębokie nacięcie wzdłuż włókien. Natrzeć solą, pieprzem i cząbrem, odstawić na 15 minut.
Szynkę i 2 kromki pumpernikla pokroić w kostkę. Cebulę i czosnek obrać, posiekać. Łyżkę masła stopić na patelni, wrzucić cebulę, czosnek, szynkę i pumpernikiel, smażyć kilka minut. Podlać łyżką bulionu, wymieszać, ostudzić.

Natkę posiekać. Jajko roztrzepać ze szczyptą soli i pieprzu. Natkę, jajko i starty ser dodać do masy z pumperniklem, wymieszać.

Nadzienie włożyć do kieszonki w mięsie, brzegi spiąć lub zszyć bawełnianą nicią. Pozostałą kromkę pumpernikla pokruszyć, wymieszać z bulionem.

Resztę masła i olej rozgrzać w brytfannie, włożyć mięso, zrumienić z każdej strony, podlać bulionem z pumperniklem. Piec 40 minut w temperaturze 180°C.

Reklama

Mięso wyjąć, sos z pieczenia przecedzić. Mąkę ziemniaczaną rozrobić z odrobiną wody i sosu, wlać do sosu, zagotować. Pieczeń pokroić w plastry, polać sosem.

Reklama
Reklama
Reklama