Reklama

Papryka po bałkańsku
Porcja: 210 kcal
Przygotowanie: 55 min
Dla 4 osób

Reklama

4 podłużne czerwone papryki, 100 g bryndzy (lub fety), 100 g ziołowego twarożku, jajko, 1-2 łyżki kwaśnej śmietany, sól, pieprz, 2 łyżki oleju Paprykę umyć, osuszyć, położyć na wyłożonej folią blasze. Piec około 45 minut w piekarniku rozgrzanym do 200 C, aż skórka popęka i zbrązowieje. Podpieczoną paprykę wyjąć z piekarnika, przykryć ściereczką i odstawić na 20 minut. Potem strąki ob-rać, każdy z boku naciąć i wyjąć gniazdo nasienne. Twarożek ziołowy i bryndzę rozgnieść. Dodać jajko, sól, pieprz i ewentualnie śmietanę (farsz powinien być dość gęsty). Dokładnie wymieszać. Masą serową napełnić strąki papryki. Ułożyć je nadzieniem do góry w wysmarowanym olejem w żaroodpornym naczyniu. Oprószyć solą i pieprzem. Skropić pozostałym olejem. Zapiekać 20 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 C. Podawać z grzankami. Bakłażany pod serową kołderką
Porcja: 449 kcal
Przygotowanie: 45 min
Dla 4 osób 2 duże bakłażany, 300 g drobiowego mielonego mięsa, mała cebula, 250 g mozzarelli, 2 ząbki czosnku, 1/2 szklanki bulionu (z kostki), sól, pieprz, 2 łyżki oleju, zioła prowansalskie, listki bazylii (niekoniecznie) Bakłażany umyć, osuszyć, przekroić wzdłuż, miąższ wydrążyć łyżką (zostawić półcentymetrową warstwę przy skórce) i posiekać. Cebulę obrać, posiekać. Podsmażyć na oleju razem z miąższem bakłażanów. Gdy warzywa będą na wpół miękkie, dodać mięso. Chwilę dalej smażyć. Doprawić solą, pieprzem, przepuszczonym przez praskę czosnkiem i ziołami prowansalskimi. Podduszonym farszem napełnić bakłażany, każdą połówkę obłożyć plastrami mozzarelli. Warzywa ułożyć w żaroodpornym naczyniu i podlać bulionem. Zapiekać 30 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 C. Przed podaniem udekorować listkami bazylii. Pomidory z tuńczykową pastą
Porcja: 128 kcal
Przygotowanie: 15 min
Dla 4 osób 4 równej wielkości pomidory, puszka tuńczyka w naturalnej zalewie, 2 dymki, mała puszka zielonego groszku, łyżka oliwy, sól, pieprz, sok z cytryny, papryka mielona (słodka lub ostra), listki świeżej szałwii lub bazylii Pomidory umyć. Odciąć górne części. Łyżeczką wydrążyć miąższ (nasiona usunąć) i posiekać na kawałki. Tuńczyka i groszek osączyć z zalewy. Dymkę opłukać, pokroić w plasterki. Rybę groszek, dymkę i miąższ pomidora delikatnie wymieszać. Doprawić solą, pieprzem i papryką. Skropić sokiem z cytryny. Farszem napełnić pomidory i przykryć "czapeczkami". Udekorować szałwią. Kalarepki w śmietanowym sosie
Porcja: 272 kcal
Przygotowanie: 35 min
Dla 4 osób 8 średniej wielkości kalarepek, 250 g wątróbek drobiowych, jabłko, 1/2 szklanki bulionu (z kostki), 2 łyżki bułki tartej, 2 łyżki oleju, sól, pieprz, 1/2 szklanki śmietany, sok z cytryny, natka Kalarepki obrać. Gotować w osolonym wrzątku około 20 minut. Wyjąć i wystudzić. Następnie każdą kalarepkę delikatnie wydrążyć. Miąższ drobno posiekać. Wątróbki opłukać, oczyścić z błon i podsmażyć na oleju. Zdjąć z patelni, ostudzić i posiekać. Wymieszać z obranym i pokrojonym w kostkę jabłkiem. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Na tłuszczu pozostałym ze smażenia wątróbek poddusić miąższ kalarepek. Dodać bułkę tartą , sól i pieprz. Wydrążone kalarepki napełnić do połowy farszem wątróbkowym i dopełnić podsmażonym miąższem. Warzywa ułożyć w żaroodpornym naczyniu, oprószyć solą i pieprzem. Zalać bulionem. Piec 30 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 C. Kalarepki wyjąć, sos powstały podczas ich pieczenia zlać i wymieszać ze śmietaną (można doprawić sokiem z cytryny, solą, pieprzem) i mocno podgrzać. Przed podaniem kalarepki polać sosem i posypać natką. Ziemniaki z grzybowym nadzieniem
Porcja: 165 kcal
Przygotowanie: 60 min
Dla 4 osób 4 duże ziemniaki, strąk czerwonej papryki, 250 g pieczarek, mała puszka zielonego groszku, 2 łyżki gęstej śmietany, opakowanie serka śmietankowego, 4 łyżki oleju, koncentrat grzybowy, sól, pieprz Ziemniaki wyszorować i oprószyć solą. Każdy zawinąć w kawałek posmarowanej olejem folii aluminiowej. Piec 50 minut w 220 C. Paprykę opłukać, wykroić gniazdo nasienne, miąższ pokroić w kostkę. Pieczarki opłukać, pokroić w plasterki. Groszek osączyć. Na oleju podsmażyć paprykę, następnie dodać pieczarki i jeszcze chwilę razem smażyć. Dodać groszek i śmietanę. Doprawić solą, pieprzem i koncentratem grzybowym. Ziemniaki wyjąć z folii i poprzekrajać bez obierania. Każdą połówkę obłożyć twarożkiem i polać sosem. Papryka z mięsem i ryżem
Porcja: 264 kcal
Przygotowanie: 65 min
Dla 8 osób 1/2 szklanki ryżu, mała puszka czerwonej fasoli, 300 g mielonego mieszanego mięsa, jajko, łyżeczka tymianku, 8 dużych strąków zielonej papryki, 3 pomidory, 2 ząbki czosnku, 1/2 szklanki bulionu (z kostki), 2 łyżki oleju, sól, pieprz Ryż opłukać, gotować 8 minut w osolonej wodzie. Odcedzić i ostudzić. Fasolę osączyć, wymieszać z mięsem, ryżem i jajkiem. Doprawić solą, pieprzem i tymiankiem. Papryki umyć, odciąć wierzchy od strony ogonków, dokładnie usunąć gniazda nasienne. Strąki oprószyć od środka solą i napełnić farszem. Pomidory sparzyć, obrać ze skórki, pokroić w kostkę i chwilę podsmażyć na oleju. Dodać bulion i dusić około10 minut. Sos doprawić solą, pieprzem i przepuszczonym przez praskę czosnkiem. Papryki ułożyć w żaroodpornym naczyniu i za-lać sosem pomidorowym. Piec 45 minut w 180 C. Podawać na gorąco. Cebule dla jarosza
Porcja: 491 kcal
Przygotowanie: 40 min
Dla 4 osób 4 dużej cebule, łyżka masła, mały bakłażan, mała cukinia, sól, pieprz, 2-3 pomidory, 2 łyżki oleju, 2-3 ząbki czosnku, 1/2 szklanki bulionu warzywnego, 4 łyżki startego żółtego sera, listki melisy Cebule obrać, umyć, odkroić 1/3 od góry. Dolne części wydrążyć - zostawić 2 warstwy - włożyć do osolonego wrzątku i gotować ok. 10 minut. Osączyć. Miąższ i odkrojone czapeczki cebuli drobno posiekać. Podsmażyć na maśle. Bakłażan i cukinie opłukać, pokroić w kostkę i dodać do cebuli. Warzywa doprawić solą i pieprzem i chwilę razem smażyć. Farszem napełnić ugotowane cebule. Pomidory sparzyć, obrać ze skórki, pokroić w kostkę i podsmażyć na oleju. Następnie podlać bulionem i chwilę dusić. Doprawić solą, pieprzem i przepuszczonym przez praskę czosnkiem. Cebule z farszem ułożyć w żaroodpornym naczyniu. Podlać pomidorowym sosem i posypać serem. Piec 20 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 C. Przed podaniem udekorować listkami melisy. Cukinie ze złocistym farszem
Porcja: 285 kcal
Przygotowanie: 50 min
Dla 4 osób 4 cukinie, 4 cebule, 3 łyżki oleju, 3 łyżki masła, jajko, biały pieprz, sól, suszony tymianek, cukier, 2 łyżki bułki tartej (niekoniecznie), 3 łyżki startego żółtego sera Cukinie umyć, poprzekrajać na pół. Lekko wydrążyć. Miąższ pokroić w kostkę. Cebule obrać, umyć, pokroić w krążki i podsmażyć na oleju. Dodać miąższ cukinii i chwilę razem dusić. Wystudzić i wymieszać z jajkiem. Doprawić solą, pieprzem i tymiankiem. Cebulowym farszem napełnić cukinie. Posypać serem i bułką tartą. Ułożyć w wysmarowanej masłem żaroodpornej formie. Piec 40 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 C.
Nasza rada: Do faszerowania najlepsze są cukinie niezbyt wyrośnięte, o delikatnej skórce. Wtedy nie nie trzeba ich obierać. Pomidory o bazyliowej nucie
Porcja: 329 kcal
Przygotowanie: 30 min
Dla 6 osób 1,5 kg pomidorów, mała cebula, 2 ząbki czosnku, po 1/2 pęczka natki i bazylii, 150 g szynki, 6 łyżek bułki tartej, 3 łyżki masła, sól Sześć pomidorów umyć, od strony ogonka odciąć "czapeczki" (na 1/3 wysokości warzywa). Lekko wydrążyć. Resztę pomidorów sparzyć, obrać ze skórki i wraz z wydrążonym miąższem i odciętymi częściami posiekać. Cebulę obrać, umyć, posiekać. Połączyć ją z pomidorami i drobno pokrojonym czosnkiem. Posolić. Dusić po przykryciem, aż woda odparuje. Natkę i bazylię opłukać. Drobno posiekać. Razem z pokrojoną w kostkę szynką dodać do podduszonych pomidorów. Nadzieniem napełnić wydrążone pomidory. Każdy posypać łyżeczką bułki tartej i obłożyć wiórkami masła. Warzywa ułożyć w wysmarowanej masłem żaroodpornej formie. Piec 15 minut w piekarniku rozgrzanym do 200 C.

Reklama
Reklama
Reklama