Faszerowane muszelki
Przepis na faszerowane muszelki. Przygotowanie: 45 min, kaloryczność 310 kcal, dla 4 osób
- Naj
● opakowanie makaronu muszle duże
● olej
● 6 pomidorów
● 25 dag fety
● 4 łyżki śmietany
● po 2 łyżki posiekanego szczypioru, natki, bazylii
● pieprz
● przyprawa włoska
● cebula
Muszle ugotuj na półtwardo w osolonej wodzie z dodatkiem łyżki oleju. Odcedź. 5 pomidorów sparz i obierz ze skórki, pokrój w kostkę. Ser i śmietanę wymieszaj z pomidorami i połową zieleniny, przypraw do smaku pieprzem i przyprawą włoską. Farszem napełnij muszelki. Ułóż je w natłuszczonym żaroodpornym naczyniu. Skrop olejem, posyp pozostałymi ziołami. Zapiekaj ok. 10 min w piekarniku nagrzanym do temp. 180OC. Podawaj udekorowane cząstkami pomidorów, listkami bazylii i krążkami cebuli. NASZA RADA: Zamiast fety do farszu użyj twarogu i dodaj podsmażone 3 pieczarki. Przed zapiekaniem posyp danie startym żółtym serem.