Faszerowane kotlety jagnięce
Bogactwo warzyw i owoców oraz specjałów z ryb i mięs Turcja zawdzięcza swemu położeniu geograficznemu, ze szczególnym uwzględnieniem bogatych i żyznych wybrzeży. Uprawia się tu obok winorośli, herbatę, orzechy laskowe, oliwki, figi, cytrusy, banany, pomidory, papryki i inne warzywa. Z Kapadocji pochodzi słynna pasturma z suszonego mięsa oraz sucuk – pikantna kiełbasa czosnkowa, a w Anatolii hoduje się bydło, z mięsa którego pochodzi najlepszy surowiec na słynne kebaby.
1 z 5
faszerowane-kotlety-jagniece_1273
Bogactwo warzyw i owoców oraz specjałów z ryb i mięs Turcja zawdzięcza swemu położeniu geograficznemu, ze szczególnym uwzględnieniem bogatych i żyznych wybrzeży. Uprawia się tu obok winorośli, herbatę, orzechy laskowe, oliwki, figi, cytrusy, banany, pomidory, papryki i inne warzywa. Z Kapadocji pochodzi słynna pasturma z suszonego mięsa oraz sucuk – pikantna kiełbasa czosnkowa, a w Anatolii hoduje się bydło, z mięsa którego pochodzi najlepszy surowiec na słynne kebaby. 4 porcje Przygotowanie: 20 min Składniki:
- 2 combry jagnięce z kością
- gałązka rozmarynu
- papryka sivri
- 5 ząbków czosnku
- pieprz młotkowany
- 6 łyżek oliwy pomace
- 2 strąki papryki czerwonej
- 2 łyżki oleju
- 100 ml jogurtu naturalnego
- sok i skórka z cytryny
- sól
- pieprz
- 5 dag kuskusu
- 2 pomidory
- bakłażan
- cebula
- 10 suszonych śliwek
- 1/2 łyżeczki mielonego kminu rzymskiego
- 5 dag sera Bursztyn
Więcej przepisów znajdziecie na www.mojegotowanie.pl
2 z 5
1
Jagnięcinę marynujemy w rozmarynie, papryce sivri, posiekanych 2 ząbkach czosnku, pieprzu młotkowanym i 2 łyżkach oliwy. Odstawiamy do lodówki na 2 godz.
3 z 5
2
Paprykę smarujemy olejem i pieczemy 15 min w temp. 200°C, studzimy. Blendnujemy ją z ząbkiem czosnku, jogurtem, sokiem z cytryny, solą, pieprzem, schładzamy. Kuskus mieszamy z dwoma łyżkami oliwy, solimy i zalewamy 50 ml wrzątku, przykrywamy i odstawiamy na 10 min w ciepłe miejsce.
4 z 5
3
Warzywa i śliwki drobno kroimy. Na 2 łyżkach oliwy, szklimy posiekaną cebulę i pozostały czosnek, dodajemy pomidory, śliwki, bakłażan, skórkę z cytryny, sól, kmin i pieprz. Dodajemy uparowaną kaszę oraz drobno starty ser Bursztyn.
5 z 5
4
Mięso nacinamy od góry wzdłuż kości aby powstała kieszeń, w którą wkładamy farsz. Sznurujemy. Doprawiamy solą i pieprzem, obsmażamy na rozgrzanej patelni lub grillu i dopiekamy 10–15 min w temp. 180°C. Wyjmujemy z piekarnika i odstawiamy w ciepłe miejsce do odpoczęcia. Podajemy z zimnym sosem jogurtowym.