Faszerowana papryka
Soczystej papryce natura dała taki kształt, że jest wprost idealna do faszerowania. Duszone w jej wnętrzu mięso zyskuje smakowity aromat i smak. Nie ma lepszego dania na sierpniowy posiłek!
- Claudia
Porcja: 342 kcal
Przygotowanie: 20 minut
Pieczenie: godzina
Dla 6 osób:
7 strąków czerwonej papryki
800 g mielonego mięsa
2 jajka
3 cebule
3 fileciki anchois
2 łyżki kaparów
papryka w proszku (słodka lub ostra)
kostka bulionowa
sól
pieprz
1-2 laurowe listki
koperek Sposób przygotowania potrawy
1 Cebulę obrać, umyć, drobno posiekać. Połączyć z mięsem. Dodać jedną pokrojoną paprykę, posiekane kapary, jajka i rozgniecione widelcem anchois. Wymieszać na jednolitą masę. Doprawić do smaku solą, pieprzem i papryką w proszku.
2 Z pozostałych papryk odciąć górną część. Ze środka wyciąć gniazda nasienne. Papryki razem z odciętymi częściami wypłukać, wytrzeć papierowym ręcznikiem. Strąki napełnić farszem.
3 Papryki ułożyć na blasze lub w żaroodpornym naczyniu (nie za ciasno, by strąki nie przylegały do siebie). Obłożyć opłukanymi listkami laurowymi (listki można też drobno pokruszyć i posypać nimi wierzch warzyw). Na koniec całość oprószyć solą.
4 Kostkę bulionową wrzucić do szklanki gorącej wody. Wymieszać. Bulionem zalać papryki. Każdy strąk przykryć odciętą wcześniej częścią. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180 C. Piec godzinę. Przed podaniem potrawę posypać koperkiem.
1 z 1
322