Faszerowana cukinia
Przepis na pyszne warzywa z nadzieniem
- Claudia
Opublikowano: 10.09.2012, 05:00
Reklama
PORCJA: 360 kcal
PRZYGOTOWANIE: 60 minut
NA 6 PORCJI:
Reklama
- 6–8 okrągłych małych cukinii lub patisonów
- 2 dymki
- ząbek czosnku
- mała papryczka chili
- 6 łyżek oleju
- 00 g makaronu w kształcie ziaren ryżu
- 120 g startego parmezanu
- 2–3 łyżki białego wina
- pęczek szczypiorku
- sól
- pieprz
Reklama
Cukinie lub patisony opłukać, odciąć wierzchy, resztę wydrążyć. Miąższ pokroić w kawałki. Dymki i czosnek posiekać. Papryczkę rozciąć, usunąć pestki, opłukać. Miąższ drobno pokroić. Razem z dymką, czosnkiem i miąższem cukinii lub patisonów podsmażyć na 2 łyżkach oleju. Dodać ugotowany makaron i połowę sera. Doprawić solą, pieprzem. Masą napełnić warzywa. Ułożyć w posmarowanej olejem formie. Skropić winem. Przykryć odciętymi wierzchami warzyw. Piec ok. 35 minut w 180°C. Posypać resztą sera i posiekanym szczypiorkiem.
Reklama
Reklama
Reklama