Faszerowana cukinia
Przepis na pyszne warzywa z nadzieniem

- Claudia
PORCJA: 360 kcal
PRZYGOTOWANIE: 60 minut
NA 6 PORCJI:
- 6–8 okrągłych małych cukinii lub patisonów
- 2 dymki
- ząbek czosnku
- mała papryczka chili
- 6 łyżek oleju
- 00 g makaronu w kształcie ziaren ryżu
- 120 g startego parmezanu
- 2–3 łyżki białego wina
- pęczek szczypiorku
- sól
- pieprz
Cukinie lub patisony opłukać, odciąć wierzchy, resztę wydrążyć. Miąższ pokroić w kawałki. Dymki i czosnek posiekać. Papryczkę rozciąć, usunąć pestki, opłukać. Miąższ drobno pokroić. Razem z dymką, czosnkiem i miąższem cukinii lub patisonów podsmażyć na 2 łyżkach oleju. Dodać ugotowany makaron i połowę sera. Doprawić solą, pieprzem. Masą napełnić warzywa. Ułożyć w posmarowanej olejem formie. Skropić winem. Przykryć odciętymi wierzchami warzyw. Piec ok. 35 minut w 180°C. Posypać resztą sera i posiekanym szczypiorkiem.
Polecane
Jajka faszerowane całkowicie po polsku według przepisu Magdy Gessler. Takie jajka faszerowane na Wielkanoc to niebo w gębie!
Mateusz Gessler zdradza swój przepis na faszerowane pomidory w stylu francuskim
Współpraca reklamowa
Promocja
Pokazywanie elementów od 1 do 4 z 8
Neuropeptydy w kosmetyczce. Technologia, która zatrzymuje czas
Współpraca reklamowa
Zaproś sztukę do swojego wnętrza z nową linią Velvet ART
Współpraca reklamowa
Jak dobrać damskie buty zimowe do swojego stylu i sylwetki?
Współpraca reklamowa
Wybierz się do Suntago i wypocznij w tropikalnym stylu
Współpraca reklamowa
„Woda opadła, psy zostały” – rusza kampania pomocowa dla bezdomnych zwierząt
Współpraca reklamowa
Blask, ciepło i styl na chłodniejsze dni z SHEIN
Współpraca reklamowa
Blaupunkt świętuje 100-lecie innowacyjnym gramofonem wertykalnym VT100
Współpraca reklamowa
Paulina Krupińska w Świątecznej Kampanii Homla
Współpraca reklamowa