Reklama

PRZYGOTOWANIE 10 MINUT + CHŁODZENIE
SMAŻENIE 15-20 MINUT
DLA 2 OSÓB
BARDZO ŁATWE
100 g chorizo, bez skórki
3 wieprzowe kiełbaski, bez skórki
1/2 łyżeczki wędzonej mielonej papryki
1 łyżka soku z limonki + ósemki owocu do dekoracji
mały pęczek kolendry, posiekany
200 g fasoli z puszki, opłukanej
sól i świeżo zmielony pieprz
1 jajko
2 łyżki oliwy + do skropienia
2 ciabatty, przekrojone na pół
kwaśna śmietana
1 awokado
garść rukoli
ewentualnie mrożone frytki
Chorizo, kiełbaski, wędzoną paprykę, sok z limonki i kolendrę miksujemy. Dodajemy fasolę, doprawiamy solą i pieprzem. Chwilę miksujemy na wysokich obrotach. Masę przekładamy do miski i wbijamy jajko, mieszamy. Formujemy dwa kotlety, przykrywamy i odkładamy na 15 minut do lodówki. Piekarnik rozgrzewamy do 200°C.
Na patelni rozgrzewamy oliwę i smażymy burgery z obu strony po 3 minuty. Następnie przekładamy je na blaszkę i pieczemy 10 minut w piekarniku. Ciabatty skrapiamy oliwą, opiekamy w piekarniku z burgerami, aż się zrumienią.
Burgery wkładamy między połówki pieczywa, dodajemy plasterki awokado i rukolę. Podajemy z kwaśną śmietaną, ósemkami limonki i usmażonymi frytkami.

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama