Reklama

Składniki na 4 porcje

Reklama
  • 40 dag fasolki (może być mrożona)
  • cebula
  • puszka czerwonej fasoli
  • 1/3 kalafiora
  • 2 pomidory
  • po 1/2 pęczka cząbru i natki
  • 5 ząbków czosnku
  • 3 łyżki oliwy
  • 2 łyżki octu winnego
  • sól, pieprz, cukier
Reklama

Fasolkę oczyścić, odciąć końce, wrzucić do wrzątku, dodać szczyptę soli i cukru, gotować 15-20 minut (mrożoną tylko 10 minut), odcedzić. Kalafior oczyścić, podzielić na małe różyczki, ugotować (około 10 minut) w osolonej wodzie ze szczyptą cukru.
Pomidory sparzyć, obrać, pokroić na ósemki. Cebulę obrać, pokroić w piórka. Zioła opłukać, posiekać. Czosnek obrać, posiekać. Czerwoną fasolę odcedzić, przelać na sicie gorącą wodą.
Ugotowaną, ostudzoną fasolkę przełożyć do salaterki, dodać fasolę z puszki, kalafior, czosnek, resztę warzyw i zioła. Oliwę utrzeć z octem winnym, solą i pieprzem, polać sałatkę, wymieszać.

Reklama
Reklama
Reklama