Fasolowa sałatka z czosnkiem
Przygotowanie: 30 minut
Gotowanie: 15-20 minut
Porcja: 240 kcal
- Moje Gotowanie
Opublikowano: 17.03.2005, 16:22
Reklama
Składniki na 4 porcje
Reklama
- 40 dag fasolki (może być mrożona)
- cebula
- puszka czerwonej fasoli
- 1/3 kalafiora
- 2 pomidory
- po 1/2 pęczka cząbru i natki
- 5 ząbków czosnku
- 3 łyżki oliwy
- 2 łyżki octu winnego
- sól, pieprz, cukier
Reklama
Fasolkę oczyścić, odciąć końce, wrzucić do wrzątku, dodać szczyptę soli i cukru, gotować 15-20 minut (mrożoną tylko 10 minut), odcedzić. Kalafior oczyścić, podzielić na małe różyczki, ugotować (około 10 minut) w osolonej wodzie ze szczyptą cukru.
Pomidory sparzyć, obrać, pokroić na ósemki. Cebulę obrać, pokroić w piórka. Zioła opłukać, posiekać. Czosnek obrać, posiekać. Czerwoną fasolę odcedzić, przelać na sicie gorącą wodą.
Ugotowaną, ostudzoną fasolkę przełożyć do salaterki, dodać fasolę z puszki, kalafior, czosnek, resztę warzyw i zioła. Oliwę utrzeć z octem winnym, solą i pieprzem, polać sałatkę, wymieszać.
Reklama
Reklama
Reklama