Fasolka + kapusta
Przygotowanie: 30 minut
Porcja: 170 kcal
- Moje Gotowanie
Opublikowano: 17.03.2005, 17:18
Reklama
SKŁADNIKI NA 4 PORCJE
Reklama
- 1/2 kg mrożonej zielonej fasolki szparagowej
- mała główka czerwonej kapusty
- 5 dag orzechów włoskich
SOS:
- łyżka musztardy
- 1/2 łyżeczki imbiru
- 2 łyżki octu winnego
- 5 łyżek oleju
- sól, pieprz
Reklama
Zamrożoną fasolkę wrzucić do osolonego wrzątku i ugotować do miękkości. Odcedzić, przelać zimną wodą, ostudzić.
Kapustę oczyścić ze zwiędłych liści, poszatkować, sparzyć i dokładnie osączyć. Orzechy podprażyć (w piekarniku lub na patelni), gdy wystygną, grubo posiekać.
Sos: musztardę wymieszać z octem winnym, imbirem oraz szczyptą soli i pieprzu. Powoli wlewać olej, cały czas mieszając, aż składniki się połączą.
Kapustę, fasolkę i orzechy wymieszać w salaterce z sosem. Podawać do wędlin i smażonych mięs, zwłaszcza wieprzowiny.
Reklama
Reklama
Reklama