Fasolaki w rumianej panierce
Przygotowanie: 45 minut
Porcja: 430 kcal
- Moje Gotowanie
Opublikowano: 30.03.2005, 11:36
Reklama
SKŁADNIKI NA 6 PORCJI
Reklama
- 3 szklanki ugotowanej fasoli
- ziemniak
- 2 cebule
- 2 jajka
- 1/2 szklanki tartej bułki lub sezamu
- olej
- łyżka natki
- majeranek, sól, pieprz
Reklama
Ugotowaną i ostudzoną fasolę odcedzić, zemleć. Ziemniak obrać, ugotować, zemleć lub zetrzeć na tarce. Cebule posiekać, przesmażyć na oleju. Jedno żółtko odzielić od białka. Zmieloną fasolę i ziemniak dokładnie wyrobić z cebulą, natką, żółtkiem i całym jajkiem. Przyprawić majerankiem, solą i pieprzem. Białko ubić. Z masy uformować kulki wielkości orzecha włoskiego, zanurzyć w pianie i obtoczyć w tartej bułce lub sezamie.
Olej rozgrzać w głębokiej patelni, wkładać fasolaki, smażyć na rumiano. Podawać z surówkami i sosem pomidorowym lub grzybowym.
Reklama
Reklama
Reklama