Reklama
  • 3/4 szklanki fasoli jaś
  • 1/2 szklanki drobnej białej fasoli
  • czerwona paryka
  • 2 kolby cykorii
  • por
  • 10 dag chudego bekonu
  • 4 łyżki oliwy
  • ząbek czosnku
  • łyżeczka musztardy
  • łyżka soku z cytryny
  • 1/2 łyżeczki cukru
  • sól, pieprz
  • natka
Reklama

Fasolę namocz poprzedniego dnia (każdą osobno). Oddzielnie ugotuj, pod koniec gotowania posól (powinna być miękka, ale nie rozgotowana). Ostudź, osącz. Paprykę oczyść i pokrój na paseczki, por (białą część) obierz i posiekaj na krążki. Bekon pokrój w słupki. Cykorię pozbaw gorzkiej części (odkrój ok. 1/3 kolby od końca), umyj i pokrój. Fasolę włóż do salaterki, dodaj por, paprykę, cykorię i pokrojony bekon. Delikatnie połącz wszystkie składniki. Przygotuj sos: czosnek przeciśnij przez praskę, utrzyj z oliwą. Dodaj musztardę, pieprz, cukier i sok z cytryny. Dokładnie wymieszaj. Sosem polej sałatkę. Schłodź w lodówce. Posyp natką.

Reklama
Reklama
Reklama