Eskalopki z zielonym pieprzem
Szybkie i eleganckie
Przygotowanie: 25 minut
Porcja: 270 kcal
- Moje Gotowanie
Opublikowano: 17.06.2005, 11:33
Reklama
Składniki na 4 porcje
Reklama
- 2 średnie pory
- łyżeczka mąki kukurydzianej
- 3/4 szklanki śmietany
- 4 plastry cielęciny bez kości (po ok. 10 dag)
- 3 łyżki oliwy
- 2 łyżki zielonego marynowanego pieprzu
- 2 łyżki posiekanego szczypiorku
- sól, pieprz
Reklama
Pory oczyścić, dokładnie opłukać, pokroić na kawałki długości ok. 3 cm i gotować 8 minut na parze. Śmietanę wymieszać z mąką.
Plastry mięsa lekko oprószyć z obu stron solą i pieprzem, smażyć na rozgrzanej oliwie po 7 minut z każdej strony.
Mięso zdjąć, owinąć w folię aluminiową, by nie wystygło. Na pozostałym na patelni tłuszczu przesmażyć ziarna zielonego pieprzu. Dodać śmietanę, zmniejszyć ogień, mieszając podgrzewać 2 minuty.
Do sosu włożyć krążki pora, chwilę razem smażyć. Mięso zalać sosem, posypać szczypiorkiem. Podawać z młodymi ziemniakami.
Zamiast pieprzu
Potrawa będzie mniej ostra, jeśli zamiast marynowanego zielonego pieprzu do sosu dodamy kapary.
Reklama
Reklama
Reklama