Energetyzujące, pikantne, sycące, czyli wymarzone na listopadowy obiad
Kiedy pogoda przygnębia, ugotuj coś kolorowego, egzotycznego, pełnego chrupiących, barwnych warzyw, pikantnych przypraw, oszałamiająco pachnącego, rozgrzewającego i pobudzającego.
- Naj
SZYNKA W FIGACH I ŻURAWINIE
● 1 kg szynki wędzonej ● olej i masło do smażenia ● 2 ząbki czosnku ● garść rodzynek jumbo ● kilka świeżych fig ● szklanka bulionu warzywnego ● liść laurowy ● ziele angielskie ● 5 łyżek żurawiny ze słoika ● 200 ml czerwonego słodkiego wina ● sól ● pieprz ● sok z cytryny ● kubeczek śmietany 18%
Szynkę obsmaż na oleju z masłem, dodaj całe ząbki czosnku, rodzynki i przekrojone na połówki figi. Zalej bulionem, włóż liść laurowy, kilka ziarenek ziela angielskiego, duś pod przykryciem 40 min. Wyjmij szynkę, do sosu z duszenia dodaj żurawiny ze słoika, wino, wymieszaj. Przypraw solą, dużą ilością pieprzu, sokiem z cytryny, zaciągnij śmietaną.