Reklama

Makaron, czyli inaczej pasta to jeden z podstawowych składników kuchni niemalże na całym świecie. Polacy uwielbiają makarony w stylu włoski, ale tłumnie odwiedzają też azjatyckie bary z udonem. Na Instagramie sztuka makaronowa też robi furorę - nic dziwnego - tyle różnych odmian i smaków daje prawdziwe pole do popisu kulinarnym artystom.
6 FAKTÓW, KTÓRE POWINNAŚ WIEDZIEĆ O MAKARONIE
1. Makaron rurki, nazywany makaronem penne jest super popularnym składnikiem w Indiach. Zdecydowanie dłużej się go gotuje, a najlepiej smakuje z warzywami i sosem.
2. Farfalle z kolei nazywane jest we Włoszech Strichetti. W dokładnym tłumaczeniu nazwa tego makaronu w kształcie kokardek oznacza motyla (wł. farfalla). Często występuje w trzech kolorach, które są odpowiednikami barw włoskiej flagi.
3. Spaghetti to jedna z najpopularniejszych past na świecie. W tłumaczeniu z włoskiego oznacza cienkie nitki. Jedno ze sztandarowych dań bazujących na tym właśnie makaronie jest spaghetti z klopsikami (kojarzycie Zakochanego Kundla?).
4. Anielskie włosy to nie tylko nazwa błyszczących tasiemek na choinkach w czasach PRL, ale też cieńszy niż nitki spaghetti makaron. Jest idealny do zupy, ale trzeba uważać przy gotowaniu. Wymaga minimalnej ilości czasu.
5. Ravioli czyli małe pierożki z różnym nadzieniem. Może być warzywne lub mięsne. We Włoszech ravioli pojawiło się jeszcze w średniowieczu. Tradycyjnie było to danie postne, wobec czego też wegetariańskie. Według podstawowego przepisu farsz do ravioli bazuje na warzywach i serze.
6. Japoński udon to głównie mąka pszenna, woda i sól. Nie używa się w jego produkcji jajek przez co wygląda na formę pośrednią między kluskami a makaronem. Do Japonii przywiózł go w IX wieku naszej ery pewien buddyjski mnich. Obecnie Polacy zajadają się udonem w zupach i różnych kombinacjach z mięsem i warzywami.
ZOBACZ TEŻ:
PYSZNE KOPYTKA Z DYNI
5 TOP BLOGÓW PODRÓŻNICZYCH

Reklama

Reklama
Reklama
Reklama