Reklama

0,5 kg dyni
1 cebula
1 ząbek czosnku
oliwa z oliwek (3 łyżki)
bulion (0,5 litra)
masło 2 łyżki
parmezan - kilka płatków
sól, pieprz, tymianek
150g ryżu

Reklama

Obraną dynię pokroić w kostkę i upiec w piekarniku (15 minut w temperaturze 185 stopni). Cebulę i czosnek obrać i pokroić, podsmażyć na oliwie, dodać ryż, zalać bulionem. Dodać sól, tymianek i pieprz do smaku. Gotować przez 5 minut, następnie dodać upieczoną dynię. Kiedy bulion się wchłonie (po około 15 minutach) dodać 2 łyżki masła i dokładnie wymieszać. Na koniec posypać parmezanem. Można jeść osobno lub jako dodatek do mięsa. Smacznego!

Reklama
Reklama
Reklama