Zupa z dyni z kokosową nutą
Dynia to jesienią główna bohaterka naszego jadłospisu. Zupa z dyni to wspaniały i prosty sposób na pyszny jesienny obiad. Jak przygotować zupę z dyni z orientalną nutą?
- Redakcja
Zupa z dyni
Jesień to czas, kiedy na naszych stołach królują rozgrzewające potrawy i sycące zupy kremy. Do takich potraw idealnie sprawdzi się dynia. Jakie są najlepsze przepisy z dyni? Z całą pewnością zalicza się do nich zupa krem z dyni. Jak ją przygotować? Przepisów na zupę z dyni jest mnóstwo, dynia to także świetna baza wyjściowa do dalszych kuchennych eksperymentów. My mamy jednak swój ulubiony przepis na zupę z dyni!
Zupa z dyni: przepis
Zupa z dyni sprawdzi się dobrze w każdej odsłonie, jeśli jednak chciałybyście poeksperymentować i spróbować przygotować bardziej wykwintne danie z dyni, znamy idealny przepis. Jest to przepis na pyszną zupę z dyni z nutą orientu. W roli głównej jest zupa krem z dyni, jednak nie gra solo: towarzyszą mu krewetki i mleko kokosowe.
Porcja: 265 kcal
Przygotowanie: 20 minut
Składniki na 4 porcje zupy z dyni:
- 2 łyżki oliwy
- 1–2 łyżeczki żółtego curry
- duża szczypta kminu rzymskiego
- 1–2 ząbki czosnku
- 2 łyżki wiórków kokosowych
- 500 g upieczonego miąższu z dyni
- 3 szklanki bulionu warzywnego
- 1/2 szklanki mleka kokosowego
- kilka dużych krewetek
- 2–3 łyżki pestek dyni
- sól
- pieprz
Jak przygotować oryginalną zupę z dyni? Najpierw należy rozgrzać oliwę. Podsmażyć na niej curry, kmin rzymski i przepuszczony przez praskę czosnek. Dodać miąższ z dyni i wiórki kokosowe. Wlać bulion lub wodę. Gotować ok. 5 minut. Zmiksować. Wlać mleko kokosowe, włożyć krewetki. Zagotować. Doprawić do smaku solą i pieprzem.
Na koniec rozlej zupę krem z dyni na talerze i udekoruj krewetkami oraz posyp podprażonymi na suchej patelni pestkami dyni.
Dynia: rodzaje
Dynia ma wiele odmian i nie bez znaczenia jest jakiego rodzaju użyjemy do przygotowania zupy. Jaka jest najlepsza odmiana dyni do przygotowania zupy z dyni? Do zupy z dyni najlepiej użyć dyni hokkaido. Jest miękka i nie wymaga obierania, należy jedynie usunąć z niej pestki. Dyni hokkaido można nie podpiekać przed gotowaniem, lepiej jednak to zrobić, bo wzmocni smak potrawy. Dynię kroimy w kostkę, układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, skrapiamy 3–4 łyżkami oliwy. Pieczemy ok. 20 minut w 200°c. Pieczoną dynię dodajemy do zup, warzywnych gulaszów i podobnych dań. Jeśli potrzebujemy purée, kostki upieczonej dyni miksujemy blenderem. Smacznego!