Reklama
Składniki

* 1 kg oczyszczonego miąższu dyni
* 45 dag cebuli
* 5–6 ząbków czosnku
* 300 ml octu jabłkowego
* 1 kg śliwek
* 2 liście laurowe
* czubata łyżka soli
* 20 dag cukru
* 12 dag rodzynek
* łyżka gorczycy

Reklama
Kup składniki do przepisu
Etapy przygotowania

Miąższ dyni pokroić w dużą kostkę (o boku ok. 2 cm). Cebulę obrać, pokroić w talarki. Czosnek obrać, posiekać. Wszystko włożyć do garnka, wlać ocet, zagotować. Gotować na małym ogniu około 20 minut.
Dynia powinna być półtwarda.
Śliwki umyć, przekroić na pół, wypestkować. Razem z liśćmi laurowymi włożyć do dyni.
Gotować 2–3 minuty, uważając, aby śliwki się nie rozgotowały. Garnek zdjąć z ognia. Dodać sól, cukier, rodzynki oraz gorczycę. Całość przełożyć do glinianego garnka. Przykryć, odstawić na tydzień w chłodne miejsce. Raz dziennie zamieszać.
Po tygodniu wyjąć liście laurowe. Przełożyć marynatę do wyparzonych słoików. Dokładnie zamknąć.

Reklama
Reklama
Reklama