Dynia faszerowana wołowiną
Przygotowanie: 15 minut
Oczekiwanie: 30 minut
Pieczenie: 1 godzina
Porcja: 495 kcal
- Moje Gotowanie
Składniki na 4 porcje:
- mała dynia
- 40 dag mielonej wołowiny
- 10 dag słoniny
- pomidor
- cebula
- jajko
- po 4 łyżki posiekanej natki pietruszki i kolendry
- łyżka mąki
- 2 łyżki oliwy
- 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej
- kromka chleba
- oliwa do formy
- sól, pieprz
Z chleba odkroić skórkę, miąższ namoczyć w wodzie, odcisnąć, rozkruszyć. Pomidora sparzyć, zalać zimną wodą, obrać ze skórki, usunąć pestki, pokroić w kostkę. Cebulę obrać, drobno posiekać. Słoninę pokroić w małą kostkę. Na gorącej oliwie podsmażyć słoninę i cebulę. Dodać pomidora, chleb i mięso. Wymieszać i smażyć 10 min. Zdjąć z ognia i pozostawić na 30 min. Dodać natkę, kolendrę, jajko i mąkę. Przyprawić gałką muszkatołową, solą i pieprzem, wymieszać. Dynię umyć, skroić nieco spód (aby stała stabilnie), odkroić górę (jako przykrywkę), łyżką wybrać pestki i włókna. Blanszować 3 min w dużym garnku, w osolonym wrzątku, osączyć. Głębokie naczynie żaroodporne posmarować oliwą i ułożyć w nim dynię. Wypełnić ją mięsnym farszem i zamknąć przykryciem. Posmarować oliwą, piec 1 godzinę w temperaturze 180°C. Podawać z ryżem i sosem pomidorowym.