Duszony indyk
Przygotowanie: 30 min
Kaloryczność: 180 kcal
Dla 4 osób
- Naj
Opublikowano: 08.11.2008, 12:00
Reklama
SKŁADNIKI:
Reklama
- marynata: 5 łyżek oliwy, 3 łyżki octu winnego, 2 ząbki czosnku, łyżeczka otartej skórki z cytryny
- 50 dag filetu z indyka
- 3/4 szklanki bulionu drobiowego z kostki
- łyżka masła
- po 2 łyżki siekanej natki pietruszki i koperku
- sól
- pieprz
Reklama
Z podanych składników przyrządź marynatę, dokładnie je ucierając. Mięso oczyść z błon, umyj i osusz. Natrzyj marynatą, zawiń w folię spożywczą i włóż do lodówki na pół godziny. Przełóż do rondla, podlej bulionem, włóż masło, duś pod przykryciem 30 min, podlewając od czasu do czasu powstałym sosem. Pokrój w plastry. Podawaj z kaszką kuskus wymieszaną z pokrojoną w kostkę czerwoną papryką, posyp siekaną natką i koperkiem, oprósz solą i pieprzem.
NASZA RADA: Mięso nabierze wyjątkowej kruchości i aromatu, jeśli będziesz je marynować całą noc. Polecamy więc przygotować je poprzedniego dnia wieczorem. Zaoszczędzisz sporo czasu.
Reklama
Reklama
Reklama