Reklama

SKŁADNIKI NA 6 PORCJI

Reklama
  • 1 kg filetów z dorsza
  • 20 dag słoniny
  • 3 cebule
  • 1/3 szklanki oleju
  • 1/2 szklanki przecieru pomidorowego
  • listek laurowy
  • ziele angielskie
  • łyżka posiekanej natki pietruszki
  • sól, pieprz
Reklama

Słoninę pokroić w cienkie paski. Filety umyć, osuszyć, lekko posolić. Cebule obrać i pokroić w małą kostkę.
Na dnie naczynia do zapiekanek ułożyć plastry słoniny. Na niej kłaść na przemian rybę i cebulę. Każdą warstwę ryby posypać solą, pieprzem, skropić olejem. Włożyć listek i kilka ziaren ziela angielskiego.
Piec 15 minut w 180°C, zalać przecierem, dopiec. Posypać natką. Podawać na gorąco lub na zimno.

Reklama
Reklama
Reklama