Duszone warzywa
Przepis na duszone warzywa z dipem. Przygotowanie 35 min, kaloryczność 310 kcal, dla 4 osób
- Naj
● ok. 60 dag małych ziemniaków
● 2 marchewki
● 25 dag zielonego groszku
● por
● 25 dag pieczarek
● 4 łyżki masła
● sól
● pieprz
● majeranek
● 10 dag twarogu
● 3/4 szklanki kremówki
● 1/2 pęczka szczypioru
Ziemniaki wyszoruj, ugotuj w mundurkach. Ostudź, obierz, potnij na grube plastry. Marchew obierz, umyj i pokrój. Groszek opłucz na sicie. Białą część pora potnij na krążki. Pieczarki umyj, osusz i pokrój na plasterki. Plastry marchewek podduś 5 min na maśle, dodaj resztę warzyw i pieczarki. Duś razem pod przykryciem 10 min (jeśli trzeba, podlej odrobiną wody). Przypraw do smaku, dodaj pokrojone ziemniaki, wymieszaj. Twaróg utrzyj z kremówką, wymieszaj z posiekanym szczypiorkiem. Przypraw do smaku, podaj w osobnej miseczce. NASZA RADA: Możesz dowolnie zmieniać skład mieszanki warzyw, dodając sezonowe: fasolkę, kukurydzę, kalafior, cukinię, kabaczek etc.