Duszone schabowe
Przygotowanie: 30 min, kaloryczność: 510 kcal, dla 4 osób
- Naj
Opublikowano: 31.01.2009, 11:00
Reklama
SKŁADNIKI:
Reklama
- 80 dag małych ziemniaków
- 50 dag schabu środkowego bez kości
- sól, pieprz
- suszone oregano, tymianek i rozmaryn
- 2 cebule
- 2 ząbki czosnku
- 4 łyżki oleju
- gotowy sos pieczeniowy ze śliwką
- kilka gałązek świeżych ziół
Reklama
Ziemniaki obierz, ugotuj w osolonej wodzie, odcedź. Schab pokrój na cienkie kotlety, rozbij je dłonią, oprósz z obu stron solą, pieprzem i ziołami, odłóż na kilka minut. Cebul i czosnek posiekaj, zeszklij na oleju. Włóż kotlety, usmaż na złoto z obu stron. Dołóż ziemniaki, podsmażaj, aż się zezłocą. Zalej przygotowanym sosem, przypraw do smaku, duś na małym ogniu ok. 10 min. Posyp siekanymi ziołami.
NASZA RADA: Smak dania idealnie podkreśli sałatka z pikli: kilka kawałków marynowanej papryki, 4 ogórki konserwowe, garść marynowanych pieczarek, garść marynowanych cebulek pokrój, wymieszaj z sosem z 2 łyżek oleju utartych z pieprzem i kilkoma kroplami octu balsamicznego.
Reklama
Reklama
Reklama