Reklama

Składniki na 4 porcje:

Reklama
  • 60 dag mielonego mięsa wieprzowo-wołowego
  • cebula
  • jajko
  • kajzerka
  • olej
  • koncentrat pomidorowy
  • 2 szklanki bulionu
  • posiekana papryczka chili
  • szczypta cynamonu
  • natka
  • oregano
  • sól
  • pieprz
Reklama

Mięso wymieszaj z jajkiem, 2 łyżkami posiekanej natki, namoczoną i odciśniętą kajzerką, przypraw do smaku solą, pieprzem i oregano. Formuj z masy niewielkie klopsiki i układaj je na drewnianej desce, włóż do lodówki na 30 min.
Rozgrzej olej, smaż klopsiki ze wszystkich stron na rumiano, osącz je na papierowym ręczniku. Na tłuszczu pozostałym ze smażenia uduś posiekaną cebulkę z papryczką chili. Dodaj bulion, koncentrat, przypraw cynamonem, solą, pieprzem.
Wymieszaj i duś, aż sos zacznie gęstnieć, włóż klopsiki, duś razem na małym ogniu ok. 10 minut. Podawaj z usmażonymi, pokrojonymi w plastry ziemniakami i kwaszonym ogórkiem.

Reklama
Reklama
Reklama