Duszona wołowina po prowansalsku
Najprostszy sposób na kruche i soczyste mięso? Marynata! Oto wołowina po prowansalsku.
- Claudia
Opublikowano: 11.04.2015, 07:55
Reklama
Porcja: 406 kcal
Przygotowanie: 25 minut
Na 6 porcji
Reklama
- 2 pęczki dymki (cebulki)
- 3 łyżki oliwy
- 200 g wędzonego boczku
- 700 g cienkich marchewek
- 3 ząbki czosnku lok. 1,3 kg łopatki wołowej
- 200 ml rosołu
- 150 ml czerwonego wina
- pomarańcza l500 g pomidorów pelati
Przyprawy:
- natka
- kilka gałązek tymianku
- 2–3 liście laurowe
- 2 zgniecione ząbki czosnku
- kilka ziaren ziela angielskiego
- sól
- pieprz
Reklama
Cebulki obrać, pociąć na ćwiartki. Obsmażyć na łyżce oliwy. Dno naczynia do pieczenia obłożyć plastrami boczku. Marchewki obrać, pociąć w plasterki i wymieszać z posiekanym czosnkiem oraz resztą oliwy. Położyć na boczku. Na wierzchu ułożyć mięso. Zalać gorącym rosołem wymieszanym z winem. Dodać przyprawy i cienko skrojoną skórkę z pomarańczy. Przykryć i dusić przez 3,5 godziny. Dodać osączone i pokrojone pomidory (bez zalewy). Dusić 25 minut. Mięso podawać z sosem.
Reklama
Reklama
Reklama