Duszona wołowina
Przygotowanie: 15 minut
Gotowanie: 3 godziny
Porcja: 350 kcal
- Moje Gotowanie
Opublikowano: 11.09.2006, 10:28
Reklama
Składniki na 6 porcji:
Reklama
- 1 kg wołowiny, np. rozbratla
- 400 ml czerwonego wytrawnego wina
- seler
- 2 marchewki
- 2 cebule
- 2 ząbki czosnku
- 3 łyżki oleju
- 2 goździki
- 3 listki laurowe
- 2 pomidory
- 2 łyżki koncentratu pomidorowego
- szklanka bulionu warzywnego
- kilka gałązek tymianku
- gałka muszkatołowa, sól, pieprz
Reklama
Seler i marchewki obrać, umyć, pokroić w małą kostkę. Cebule i czosnek obrać, posiekać. Olej podgrzać, obsmażyć mięso. Dodać warzywa, listki laurowe, goździki i tymianek, przesmażyć. Pomidory sparzyć, obrać, pokroić na kawałki. Dodać do mięsa z warzywami, włożyć koncentrat pomidorowy, wlać czerwone wino i bulion. Dusić pod przykryciem na małym ogniu 3 godziny. Mięso wyjąć, trzymać w cieple. Sos przelać przez sito, zagotować, przyprawić gałką muszkatołową, solą i pieprzem. Polać pieczeń.
Reklama
Reklama
Reklama