Duszona pieczeń cielęca
Przygotowanie: 40 minut
Duszenie: 1 godzina 20 minut
Porcja: 500 kcal
- Moje Gotowanie
Składniki na 6 porcji
- puszka tuńczyka w oleju
- 4 pomidory
- 60 dag cielęciny
- łyżka oliwy
- cebula
- 5 filetów anchois
- po 150 ml bulionu i białego wytrawnego wina
- cytryna
- 25 dag majonezu
- sól, pieprz
- listki bazylii i oliwki do dekoracji
Pomidory sparzyć, zdjąć skórki i pokroić w kostkę. Cielęcinę umyć, osuszyć, oprószyć solą i pieprzem. Cebulę obrać, posiekać. Cytrynę obrać, pokroić w kostkę.
Łyżkę oliwy rozgrzać w rondlu, wrzucić cebulę, zeszklić, wyjąć i odłożyć. Na ten sam tłuszcz włożyć mięso i obsmażyć na rumiano.
Dodać tuńczyka, 3/4 pomidorów, anchois i cytrynę. Wlać wino i bulion, przyprawić solą i pieprzem, przykryć.
Mięso dusić ok. 1 godziny i 20 minut. Pod koniec duszenia dodać zeszkloną cebulę. Cielęcinę ostudzić w rondlu i wyjąć.
Sos z duszenia zmiksować. Wymieszać z majonezem, przyprawić do smaku solą i pieprzem. Przełożyć do miseczki i udekorować resztą pomidorów i listkami bazylii.
Mięso pokroić w cienkie plastry, podawać z sosem, przybrane oliwkami.